Semi-vegetarisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iemand die meestal vegetarisch eet, maar occasioneel toch vis eet, is een pescotariër

Semi-vegetarisme is een term voor allerlei voedingswijzen die gebaseerd zijn op het vegetarisme, maar die ervan afwijken, meestal door bepaalde soorten vlees (soms) wel te consumeren. Vaak wordt de term gebruikt voor mensen die in de regel vegetarisch eten, maar daar occasioneel van afwijken. In die betekenis is de term synoniem met flexitarisme.

Varianten[bewerken]

Tabel van wat men wel en niet eet
Vlees Gevogelte Vis Ei Zuivel
Lacto-vegetariër
nee
nee
nee
nee
ja
Ovo-vegetariër
nee
nee
nee
ja
nee
Lacto-ovo-vegetariër
nee
nee
nee
ja
ja
Pescotariër
nee
nee
ja
ja
ja
Pollotariër
nee
ja
nee
ja
ja
Pesco-pollotariër
nee
ja
ja
ja
ja
Veganist
nee
nee
nee
nee
nee
Het 'V'-logo, in 1985 ontworpen door de Italiaan Bruno Nascimben, wordt wereldwijd gebruikt om vegetarisme of vegetarische producten aan te duiden

Verreweg de meeste vegetariërs vallen in een van de onderstaande categorieën.

 • Demitariër - een demitariër halveert zijn inname van dierlijke producten.
 • Flexitariër - een flexitariër volgt in hoofdzaak een vegetarisch dieet, maar eet incidenteel vlees en/of vis. Volgens de definitie van milieu-organisatie Natuur & Milieu is een flexitariër iemand die één of meer dagen in de week geen vlees eet. Het kan een overgangsfase zijn naar volledig vegetarisme.
 • Lacto-vegetariër - eet wel zuivel, maar geen eieren. Die laatstgenoemde groep is voornamelijk te vinden onder mensen met een hindoeïstische levensbeschouwing.
 • Ovo-vegetariër - eet wel eieren maar geen zuivel.
 • Lacto-ovo-vegetariër - vermijdt alle vlees, vis, en gevogelte maar consumeren wel melk, kaas met vegetarisch stremsel, yoghurt, andere zuivelproducten en eieren, veelal van biologische teelt.
 • Pescotariër - een pescotariër eet geen zoogdier- of vogelvlees, maar wel vis en andere waterdieren.
 • Pollotariër - eet wel (gedomesticeerd) gevogelte, maar verder geen zoogdiervlees of vis. Dat is vaak een milieubewuste keuze, omdat de productie van vlees van zoogdieren meer schade toebrengt aan het milieu.
 • Pesco-pollotariër - laat uitsluitend rood vlees afkomstig van zoogdieren vallen en eet dus wel gevogelte, vis en andere waterdieren.
 • Raw-foodist - zijn personen die al hun voeding in onverhitte, dus rauwe vorm consumeren. Sommige raw-foodisten zijn ook vegetariër of veganist, maar in theorie zijn ook sommige soorten vlees, vis en zuivel rauw te eten.
 • Veganist - eet volledig plantaardig.
 • Fruitariër - eet enkel van planten afkomstige vruchten.

Redenen[bewerken]

De ratio voor beperking van de consumptie van vlees en vis is in grote lijnen hetzelfde als bij "echt" vegetarisme: gezondheidsredenen, respect voor levende dieren, en wereldvoedselpolitiek.

Redenen om bepaalde voedingswaren niet te schrappen, omvatten praktische bezwaren, alsook de vrees een tekort te krijgen aan essentiële aminozuren, vitaminen (B12) en mineralen. Het samenstellen van een evenwichtig dieet is doorgaans gemakkelijker wanneer men wel vlees en/of vis eet.

Zie ook[bewerken]