Westlandgracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Westlandgrachtschutsluis, kijkende naar het oosten, in de richting van (en dwars op) de Westlandgracht.

De Westlandgracht is een oppervlaktewater in het westen van de gemeente Amsterdam dat is genoemd naar het Westland, het gebied ten westen van Delft. Ook de straten in de buurt zijn genoemd naar plaatsen en streken in Zuid-Holland.

De gracht kreeg zijn naam in 1933 en werd aangelegd in de jaren twintig op het grondgebied van de in 1921 geannexeerde gemeente Sloten. Deze gemeente had voordien al plannen gemaakt voor een nieuwbouwwijk ten westen van de Sloterkade, maar de plannen werden in gewijzigde vorm uitgevoerd door de gemeente Amsterdam als onderdeel van het Plan West.

Nabij de Heemstedestraat en de Delflandlaan ligt een schutsluis, de Westlandgrachtschutsluis, die de peilscheiding vormt tussen het stadsboezempeil van de Westlandgracht (NAP -0.40) en de Slotervaart op polderpeil (NAP -2.10).

Tot de indeling in stadsdelen maakte de Westlandgracht onderdeel uit van Overtoomse Veld. De Hoofddorppleinbuurt werd in 1990 ingedeeld bij het Stadsdeel Oud-Zuid. Het gedeelte tussen de Westlandgracht en de dijk van de Ringspoorlijn behoorde tot het stadsdeel Slotervaart. Sinds 1 mei 2010 vormt de Westlandgracht de grens tussen de stadsdelen Nieuw-West en Zuid.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Ter hoogte van de Heemstedestraat heeft tramlijn 2 aan weerszijden haltes genaamd 'Westlandgracht'.