Westlandgrachtschutsluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westlandgrachtschutsluis
Westlandgrachtschutsluis richting Westlandgracht (2009)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West (Overtoomse Veld)
Waterweg(en) Slotervaart, Westlandgracht
Lengte 44,75 m
Breedte 7,50 m
Beheerder Waternet
Bouw
Bouwperiode 1959-1963
Architectuur
Type schutsluis
Architect(en) Dienst der Publieke Werken
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Westlandgrachtschutsluis (sluisnummer 118), ook wel Westlandgrachtsluis (beter zou zijn: Slotervaartsluis), is een schutsluis in Overtoomse Veld in Amsterdam Nieuw-West.

De sluis ligt tussen de Westlandgracht en de Slotervaart.[1] De sluis is ter overbrugging van het verschil in waterpeil ten oosten (stadsboezempeil in de Westlandgracht) en ten westen (polderpeil in de Slotervaart) van 1,70 meter.

De sluis en de Karl Popperbrug, direct naast de sluis, werden in 1959 ontworpen door de Dienst der Publieke Werken, in 1962/'63 gebouwd en in juli 1963 opgeleverd. Aan de zijde van de Slotervaart staan sluiswachterhuisjes, tevens het Gemaal Delflandlaan.

De sluis werd al twintig jaren niet meer geschut (geopend voor schepen).[2] Vanaf 2017 waren er plannen bij Waternet om de sluis, met afstandbediening, weer operationeel te maken. Daardoor kan ze onderdeel worden van de vaarroute van de binnenstad naar de Sloterplas.[3] Na enkele jaren uitstel is de sluis na renovatie per 2 april 2021 weer opengesteld voor het scheepvaartverkeer. Voorlopig wordt de sluis nog met de hand bediend op vrijdag t/m zondag in het zomerseizoen. Bediening op afstand komt er in 2022.[4][5]

Kunstenaar Gérard Leonard van den Eerenbeemt haalde inspiratie uit de sluis voor zijn kunstwerk Golf met drukveer uit 1979, geplaatst naast de sluis.

Verschil in waterpeil aan de zijde van de Slotervaart (september 2019)
Sluisingang Westlandgracht (september 2019)
Zie de categorie Westlandgrachtschutsluis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.