Landlust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Landlust
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel West
Coördinaten 52°22'48"NB, 4°51'32"OL
Oppervlakte 0 km²  
- land 0 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
0[1]
(Deling door nul inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 1055 en 1056

Landlust is een buurt in stadsdeel Amsterdam-West. Het betreft het gedeelte van Bos en Lommer ten oosten van de Admiraal de Ruijterweg. De naam komt van een voormalige boerderij aan de Haarlemmerweg. Langs het tracé van de Tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort, de Admiraal de Ruijterweg, was er al sinds 1908 bebouwing verschenen.

De buurt wordt aan de noordkant begrensd door de Haarlemmerweg, aan de oostkant door het Westelijk Marktkanaal, aan de zuidkant door de Jan van Galenstraat, en in het westen door de Admiraal de Ruijterweg. In Landlust zijn de straatnamen genoemd naar zeehelden, en naar vorstelijke personen verwant aan het Huis van Oranje. De belangrijkste straat is de Willem de Zwijgerlaan.

Landlust werd gebouwd in de late jaren dertig. Het is een van de oudste officiële uitbreidingsplannen; vooruitlopend op het Algemeen Uitbreidingsplan dat in 1939 bij Koninklijk Besluit van kracht werd. Dit is de eerste Amsterdamse buurt waar strokenbouw werd toegepast volgens het principe van het nieuwe bouwen, met de architect Ben Merkelbach als een der pioniers. Hierop werd voortgeborduurd in de Erasmusparkbuurt, het later gebouwde deel van Bos en Lommer dat ten westen van de Admiraal de Ruijterweg is gelegen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Landlust van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.