Rieteilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rieteilanden
Wijk van Amsterdam
Plattegrond van IJburg.
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Overig
Postcode(s) 1087

De drie Rieteilanden zijn onderdeel van de Amsterdamse wijk IJburg in het stadsdeel Oost.

Het Grote Rieteiland ligt tegen het Haveneiland-West aan (gescheiden door de "groene tunnel", een ondiepe gracht met ruimte voor natuur) waar ook veel gezwommen wordt ook al is het niet officieel zwemwater. Sommige straten zijn naar rietsoorten en anderen naar journalisten genoemd. De langste straten zijn de Zwanebloemlaan, de Mattenbiesstraat, de Nico Jessekade en de Jan Vrijmanstraat. De Vennepluimstraat, Diemerparklaan en de Ruisrietstraat vormen de verbinding met het Haveneiland. Er is een fietsersbrug vanaf de Oeverzeggestraat naar het Diemerpark. Naast woningen zijn de Willibrordschool en het religieus centrum De Tronk op het Grote Rieteiland te vinden.

Het Kleine Rieteiland ligt tussen het Grote Rieteiland en het Diemerpark. De enige straat is de Lisdoddelaan. Op deze laan zijn vrijwel uitsluitend in eigen beheer gebouwde geschakelde villa's te vinden. Er was een grote vrijheid bij de bouw en een bijzondere, lage en diepe bouwvorm opgelegd. Dit heeft bijzonder straatbeeld met een grote verscheidenheid en vaak ook hoge kwaliteit van architectuur opgeleverd. Dagelijks bezoeken toeristen en bouwkundestudenten deze straat daarom. Het Kleine Rietland is met bruggen verbonden aan de Diemerparklaan en Ruisrietstraat op het Grote Rieteiland.

Het Rieteiland-Oost ligt tussen het Haveneiland-Oost en de Diemerzeedijk. Sinds 2009 zijn hier vrijstaande villa's gebouwd. In 2011 heeft Tennisclub IJburg hier haar deuren geopend. Verder is kanovereniging Kano op IJburg hier gevestigd. Er zijn plannen voor een manege.

Externe link[bewerken]