Centrum Wiskunde & Informatica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Entree CWI anno 2017

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), is een Nederlands onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica, gevestigd te Amsterdam.

Het centrum is op 11 februari 1946 opgericht als het Mathematisch Centrum door Johannes van der Corput, David van Dantzig, Jurjen Koksma, Hendrik Kramers, Marcel Minnaert en Jan Arnoldus Schouten. In 1983 is de naam veranderd in Centrum voor Wiskunde en Informatica, vaak afgekort tot het CWI. Tegenwoordig is de officiële naam Centrum Wiskunde & Informatica. In het Engels wordt de naam niet vertaald, en wordt het centrum omschreven als national research institute for mathematics and computer science in the Netherlands.

CWI maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en is gevestigd op Science Park Amsterdam.

Het CWI stond aan de wieg van het internetdomein .nl. Op 25 april 1986 werd dit domein als een van de eerste landcode-topleveldomeinen aan een niet-Amerikaanse instantie gedelegeerd. Dit vond plaats in het CWI door systeembeheerder Piet Beertema.[1]

Naast de oprichters kent het Centrum Wiskunde & Informatica vele bekende medewerkers en voormalig medewerkers, zoals:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]