Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Oprichting 1950
Sleutelfiguren Stan Gielen (voorzitter raad van bestuur)
Hoofdkantoor Den Haag, Utrecht
Website www.NWO.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de nationale Nederlandse wetenschapsfinancier (tweedegeldstroomfinancier) en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen. Jaarlijks investeert NWO ruim 650 miljoen euro in onderzoek en onderzoekers, instrumenten en apparatuur en instituten waar onderzoek wordt bedreven.[1] NWO beheert acht onderzoeksinstituten en faciliteert internationale samenwerking voor onderzoekers. NWO financiert op deze manier het onderzoek van ruim vijfduizend onderzoekers. Jaarlijks reikt NWO de NWO-Spinozapremie en de NWO-Stevinpremie uit.

NWO-organisatie[bewerken]

De organisatie stimuleert kennisbenutting en bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij. NWO wordt bestuurd door de raad van bestuur en bestaat uit verschillende organisatieonderdelen: domeinen, (onderzoeks)instituten en tijdelijke regieorganen. Deze hebben elk hun eigen werkveld en bestuur. NWO is medeorganisator van de Nationale Wetenschapsquiz.

Domeinen[bewerken]

De domeinen van NWO verstrekken financiering, veelal binnen onderzoeksprogramma's, speciaal voor onderzoekers uit hun specifieke disciplines. De domeinen hebben daartoe eigen budgetten, een eigen bestuur en directie.

Medische Wetenschappen is in 2001 ondergebracht bij ZonMw.[2]

Instituten[bewerken]

NWO heeft negen onderzoeksinstituten die een strategische bijdrage aan het Nederlandse universitaire onderzoek leveren. Ze coördineren en faciliteren onderzoek op nationale schaal en zijn de thuisbasis voor grote, vaak internationale, onderzoeksvoorzieningen:

De instituten worden ondergebracht in de NWO-institutenorganisatie (NWO-I).

Overige onderdelen[bewerken]

NLeSc (Netherlands eScience Center, in samenwerking met SURF) maakt deel uit van NWO. Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO. Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en Technologiestichting STW zijn per 1 januari 2017 opgegaan in NWO.

Regieorganen[bewerken]

De NWO-regieorganen zijn tijdelijke beleidsteams, met experts uit het bedrijfsleven, die het onderzoek naar veelbelovende technologieën in een stroomversnelling moeten brengen.

  • Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie (NIHC)
  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)
  • Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (NRPO-SIA)

Achtergrond[bewerken]

NWO is een zelfstandig bestuursorgaan onder auspiciën van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ingesteld bij de Wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek van 7 juli 1987. NWO heeft kantoren in Den Haag en Utrecht. Voorzitter is de Nijmeegse hoogleraar Stan Gielen.

NWO werd in 1950 opgericht onder de naam Nederlandse Organisatie voor Zuiver-Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO). Deze organisatie richtte zich niet op toegepast onderzoek, daarvoor was TNO bestemd. In 1988 veranderde ZWO in NWO.

Externe link[bewerken]