Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Oprichting 1950
Sleutelfiguren Stan Gielen (voorzitter raad van bestuur)
Hoofdkantoor Den Haag, Utrecht
Website www.NWO.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de nationale Nederlandse wetenschapsfinancier (tweedegeldstroomfinancier) en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen.

NWO is een zelfstandig bestuursorgaan met wettelijk vastgelegde taken. De organisatie valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Jaarlijks investeert NWO bijna 1 miljard euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek met betrekking tot maatschappelijke uitdagingen en onderzoeksinfrastructuur.[1] NWO beheert negen onderzoeksinstituten en faciliteert internationale samenwerking voor onderzoekers. Op deze manier financiert NWO het onderzoek van ruim vijfduizend onderzoekers. Jaarlijks reikt NWO de NWO-Spinozapremie en de NWO-Stevinpremie uit.

NWO-organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie stimuleert kennisbenutting en bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij. NWO wordt bestuurd door de raad van bestuur en bestaat uit verschillende organisatieonderdelen: domeinen, (onderzoeks)instituten en tijdelijke regieorganen. Deze hebben elk hun eigen werkveld en bestuur. NWO was medeorganisator van de Nationale Wetenschapsquiz.

Domeinen[bewerken | brontekst bewerken]

De domeinen van NWO verstrekken financiering, veelal binnen onderzoeksprogramma's, speciaal voor onderzoekers uit hun specifieke disciplines. De domeinen hebben daartoe eigen budgetten, een eigen bestuur en directie.

Medische Wetenschappen is in 2001 ondergebracht bij ZonMw.[2] WOTRO Science for Golbal Development is en domeindoorsnijdend initiatief.

Instituten[bewerken | brontekst bewerken]

NWO heeft negen onderzoeksinstituten die een strategische bijdrage aan het Nederlandse universitaire onderzoek leveren. Ze coördineren en faciliteren onderzoek op nationale schaal en zijn de thuisbasis voor grote, vaak internationale, onderzoeksvoorzieningen:

De instituten worden ondergebracht in de NWO-institutenorganisatie (NWO-I).

Overige onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

NLeSc (Netherlands eScience Center, in samenwerking met SURF) maakt deel uit van NWO. Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO. Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en Technologiestichting STW zijn per 1 januari 2017 opgegaan in NWO.

Regieorganen[bewerken | brontekst bewerken]

De NWO-regieorganen zijn tijdelijke onderdelen met speciale aandacht voor één, vaak multidisciplinair, onderzoeksveld.

  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)
  • Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (NRPO-SIA)

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

NWO is een zelfstandig bestuursorgaan onder auspiciën van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ingesteld bij de Wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek van 7 juli 1987. NWO heeft kantoren in Den Haag en Utrecht. Voorzitter is de Nijmeegse hoogleraar Stan Gielen.

NWO werd in 1950 opgericht onder de naam Nederlandse Organisatie voor Zuiver-Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO). Deze organisatie richtte zich niet op toegepast onderzoek, daarvoor was TNO bestemd. In 1988 veranderde ZWO in NWO.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]