ZonMw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
Opgericht 2001
Voorzitter Jeroen Geurts[1]
Website

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg ter verbetering van de kennis. Ze beheert circa 90 subsidieprogramma's op de gebieden Wetenschap en Innovatie; Preventie; Zorg en welzijn en; Kwaliteit en doelmatigheid. Haar voornaamste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De organisatie is een zelfstandig bestuursorgaan. Het bestuur bestaat oa uit voorzitter Jeroen Geurts en directeur Henk J. Smid.

Geschiedenis[bewerken]

ZonMw komt voort uit een samenwerkingsverband tussen de organisatie ZorgOnderzoek Nederland en het gebied Medische wetenschappen (Mw) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Kritiek[bewerken]

In 2006 won ZonMw de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij omdat de organisatie geld beschikbaar heeft gesteld (€ 190.000) om vijf acupuncturisten, vijf homeopaten en vijf natuurartsen de stoomcursus wetenschappelijk onderzoeker te laten volgen op het onderzoeksinstituut EMGO van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In 2014 was er opnieuw kritiek, deze keer naar aanleiding van het rapport van ZonMW: "Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg", waarin ZonMw aangeeft dat opnieuw moet worden geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieve geneeswijzen ('complementaire zorg').[2][3][4][5] Mede naar aanleiding daarvan werd voorzitter Pauline Meurs in dat jaar de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij toegekend.[6]

Miljoenenfraude door subsidiebeoordelingscommissie[bewerken]

In september 2017 [7] kwam naar buiten dat leden van de commissie van ZonMw die subsidieaanvragen beoordeelt, zelf ook subsidieaanvragen bij ZonMw ingediend hebben. Deze praktijk is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht.

Uit onderzoek van Argos bleek dat bij de subsidieaanvragen in 2015 van de zeventien commissieleden er zeven zelf om onderzoeksgeld vroegen. In totaal kwamen tien van de 49 aanvragen van leden van de beoordelingscommissie. Hierdoor hebben de commissieleden zich onrechtmatig verrijkt en grootschalige miljoenenfraude gepleegd.

ZonMw heeft inmiddels beoordelaars verboden om tevens een aanvraag in te dienen. Behalve bij het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde, daar is de onreglementaire werkwijze nog steeds toegestaan. Tevens weigert ZonMw de gestolen miljoenen terug te claimen bij de frauderende wetenschappers en doctoren, maar keert aan mensen die bezwaar maken, ook subsidie uit als zijnde zwijggeld. De fraudeurs/beoordelaars zijn niet geroyeerd, ook heeft het bestuur zelf geen conclusies getrokken.

Tijdschrift[bewerken]

ZonMW geeft zes keer per jaar het digitaal tijdschrift Mediator uit met achtergrondartikelen en ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Externe link[bewerken]