SURF

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coöperatie SURF U.A., oorspronkelijk een afkorting voor Samenwerkende Universitaire Rekenfaciliteiten, is een in 1986 opgerichte organisatie van samenwerkende onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. SURF werd opgericht door de Utrechtse astrofysicus en universitair bestuurder Hans Rosenberg.

SURF heeft als voornaamste taak het onderwijs en onderzoek optimaal te laten profiteren van de kansen die ICT biedt. Dat doet SURF door nieuwe technologieën te verkennen en vervolgens landelijke ICT-voorzieningen te realiseren. De aangesloten instellingen kunnen dat ieder voor zich niet opzetten, maar SURF stelt dat instellingen door samenwerking in SURF tegen lagere kosten een hogere kwaliteit behalen.

Naast hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en mbo-instellingen in Nederland doen ook de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de politieacademie, NWO en TNO mee in SURF.

De SURF-organisatie bestaat uit drie gespecialiseerde onderdelen:

  • SURFnet: een netwerkorganisatie die een nationaal researchnetwerk ontwikkelt en exploiteert voor onderwijs en onderzoek. Ontwikkelt bovendien diensten als beveiliging en authenticatie.
  • SURFmarket: een licentieorganisatie die opereert namens het hele onderwijs en onderzoek. Sluit campuslicenties af voor software, content en hardware. Regelt de verkoop en distributie.
  • SURFsara: biedt geavanceerde diensten en expertise op het gebied van rekenen, dataopslag, visualisatie, netwerken, cloud- en e-science-ondersteuning voor het Nederlandse wetenschappelijke onderzoek. SURFsara is de voormalige Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA), en maakt sinds 1 januari 2013 deel uit van SURF.

Externe link[bewerken]