SURF

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coöperatie SURF is een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. De leden zijn eigenaar van SURF. Oorspronkelijk was de naam 'SURF' een afkorting voor Samenwerkende Universitaire RekenFaciliteiten; onder die naam werd de organisatie opgericht in 1986 door astrofysicus en universitair bestuurder Hans Rosenberg van de Universiteit Utrecht.

SURF heeft als voornaamste taak het onderwijs en onderzoek optimaal te laten profiteren van de kansen die ICT biedt. Dat doet SURF door nieuwe technologieën te verkennen en vervolgens landelijke ICT-voorzieningen te realiseren. De aangesloten instellingen besluiten samen welke projecten worden uitgevoerd; ze zijn van mening dat ze door samenwerking in SURF-verband tegen lagere kosten een hogere kwaliteit behalen.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Ruim 100 instellingen zijn aangesloten bij de coöperatie SURF:

Onderdelen van SURF[bewerken | brontekst bewerken]

SURF bestaat uit drie gespecialiseerde onderdelen:

  • SURFnet ontwikkelt en exploiteert een nationaal researchnetwerk voor onderwijs en onderzoek, en levert de internetaansluiting aan de aangesloten instellingen. SURFnet ontwikkelt en levert bovendien diensten als beveiliging en authenticatie.
  • SURFmarket sluit namens de aangesloten instellingen (campus-)licenties af voor software, content (o.a. wetenschappelijke tijdschriften) en hardware, vaak middels Europese aanbestedingen.
  • SURFsara biedt diensten en advies op het gebied van supercomputers, netwerken, dataopslag, visualisatie, cloud- en escience-ondersteuning. SURFsara is de voormalige Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA), en maakt sinds 1 januari 2013 deel uit van SURF. SURFsara is gevestigd in het Amsterdam Science Park in de wijk Watergraafsmeer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]