Winkelcentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Mall, Bristol, Verenigd Koninkrijk
MBK Center, een winkelcentrum in Bangkok, Thailand
Centrum Torri Bianche in Vimercate, (Italië)
Het Utrechtse winkelcentrum "Kanaleneiland", gelegen in de gelijknamige wijk

Een winkelcentrum of winkelcomplex is een gebouw of een reeks gebouwen waarin meerdere winkels zijn gevestigd, verbonden door gangen die het voor mensen gemakkelijk maken om van winkel naar winkel te lopen. Winkelcentra zijn meestal voorzien van grote parkeerplaatsen.

Een winkelcentrum is er in vele maten en soorten van klein tot (heel) groot. Tijdens feesten en seizoenen wordt het vaak aangekleed met versiering soms met een thema zoals rond kerstmis met kerstverlichting en een kerstboom.

Geschiedenis[bewerken]

Het binnen een gebouw winkelen is geen recente innovatie. De Grote Bazaar van Isphahan, die grotendeels overdekt is, dateert uit de 10e eeuw. Burlington Arcade in Londen werd geopend in 1819.

In de V.S. werd het concept geïntroduceerd in 1828. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk zijn vele malls en grote winkels zoals Wal-Mart. Italië volgde in de jaren 1860. In Duitsland Kaufhof genoemd.

In veel andere grote steden werden gelijkaardige winkelcentra gebouwd in de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw. Een van de beste voorbeelden hiervan is Cleveland Arcade.

Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1846 geopend onder de naam Les Galeries Saint Hubert (Sint-Hubertusgalerijen) in Brussel, gebouwd door Jean-Pierre Cluysenaar.

Het nam een grote vlucht door de introductie van de auto, waarbij de automobilisten/kopers graag alles op één plek wilden kopen.

België[bewerken]

Het bekendste winkelcentrum van België is Wijnegem Shopping Center bij Antwerpen. Hoewel dit centrum door het publiek hartelijk werd ontvangen, omdat het de druk van het Antwerpse stadscentrum afnam, zijn plannen voor een soortgelijk centrum bij Brussel, Uplace, omstreden doordat bepaalde politieke partijen ertegen zijn.

België telt nog talrijke andere winkelcentra:

 • Ring Shopping Kortrijk Noord (Kortrijk - Kuurne)
 • K in Kortrijk (Kortrijk)
 • Waasland Shopping Center (Sint-Niklaas)
 • Ninia Shopping Center (Ninove)
 • City 2 (Brussel)
 • Westland Shopping Center (Anderlecht)
 • Woluwe Shopping Center (Sint-Lambrechts-Woluwe)
 • Basilix Shopping Center (Sint-Agatha-Berchem)
 • Shopping Genk
 • Les Grands Prés (Bergen)
 • Belle-Ile en Liège (Luik)
 • Ville 2 (Charleroi)

Nederland[bewerken]

Nederlandse plannen voor megamalls naar buitenlands concept zijn tot nog toe zonder succes geweest. In 2009 wees de Tilburgse bevolking plannen voor vestiging van een dergelijk winkelcentrum in deze stad af in een volksraadpleging.[1]

Grootste winkelcentra[bewerken]

De top 10 van grootste winkelcentra bestaat voornamelijk uit winkelcentra in Azië. De laatste jaren zijn vooral in China veel nieuwe megawinkelcentra gebouwd, waarbij vaak niet werd gekeken naar de vraag naar winkelcentra van dergelijke omvang, waardoor gigantische financiële missers ontstonden.

Het grootste winkelcentrum ter wereld is de Dubai Mall. De voormalig grootste South China Mall met een verkoopoppervlak van 600.000 vierkante meter, werd in 2005 geopend in een buitenwijk van de industriestad Dongguan. Door gebrek aan vraag (de prijzen waren te hoog voor de gemiddelde inwoner van de stad en door haar locatie kon het alleen per auto worden bereisd) en aanbod (99,2% van de zaken werd niet bezet) sloot het al weer in 2008.

Het op een na grootste winkelcentrum ter wereld, Jin Yuan bij Peking, ligt ook afgelegen ten opzichte van het stadscentrum en loopt sinds de opening in 2004 ook nog steeds erg slecht.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Tilburg tegen komst megamall. Vastgoedmarkt.nl (5 juni 2009) Geraadpleegd op 28 oktober 2009