Urbiscomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Urbiscomplex
Urbiscomplex
Locatie
Locatie Gent
Adres Woodrow Wilsonplein 4Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 3′ NB, 3° 44′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik winkelcentrum, kantoor, appartementen
Start bouw 1991
Bouw gereed 1994
Opening 1995
Bouwinfo
Architect Dirk Bontinck
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Urbiscomplex is een multifunctioneel complex in de Belgische stad Gent. Het huisvest het winkelcentrum Shopping Center Zuid, in de Gentse buurt Zuid. Daarnaast heeft het ook een ondergrondse parkeerruimte, kantoorruimtes en appartementen. Het huisvest ook het provinciaal administratief centrum. Het complex beslaat de hele blok tussen het Woodrow Wilsonplein, de Kuiperskaai en de Oudescheldestraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse soldatenbioscoop in het Coliseum in 1915. De zaal stond toen bekend als Wintergarten.

De locatie lag eeuwenlang in het onbebouwde gebied van de Muinkmeersen, waar de Muinkschelde en de Oude Schelde weer samenvloeiden. Halverwege de 19de eeuw werd net ten zuiden het belangrijkste station van Gent opgetrokken, het station Gent-Zuid, waardoor de buurt zich nu sterk ontwikkelde. De Oude Schelde werd gedempt. In de buurt van het station openden verschillende restaurants en hotels.

Begin 20ste eeuw opende elders in de stad het station Gent-Sint-Pieters en uiteindelijk verdween het Zuidstation. Toch bleef de buurt een belangrijke toegangspoort tot de stad. Het bleef een belangrijke uitgangsbuurt tot in de tweede helft van de 20ste eeuw. In de huizenblok aan het Woodrow Wilsonplein en de Kuiperskaai waren onder meer cinema Select, Century en Capitole ingericht. Aan de Kuiperskaai bevond zich het Coliseum of voormalige feestzaal Grand Palais Valentino, een eind-19de-eeuws gebouw dat in 1911 was herbouwd in art-nouveaustijl door Geo Henderick. Het was jarenlang de publiekstrekker van de buurt. In de laatste decennia van de eeuw verplaatste de studentenuitgangsbuurt zich naar de buurt van de Overpoortstraat.

Uiteindelijk kwamen er plannen hier een nieuw gebouwencomplex op te trekken. Het hele huizenblok en de oude gebouwen werden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Urbiscomplex, dat hier van 1991 tot 1994 werd opgetrokken.

Zie de categorie Urbiscomplex (Gent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.