Voetgangersbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loopbrug bij treinstation Haarlem Spaarnwoude

Een voetgangersbrug, voetbrug, loopbrug of passerelle is een brug die alleen gebruikt mag of kan worden door voetgangers (en ze zijn vaak ook door fietsers te gebruiken mits ze afstappen). De eenvoudigste voorbeelden hiervan zijn kleine bruggen, zoals in parken. Bij sommige spoorwegstations zijn de perrons bereikbaar gemaakt door een voetbrug over de sporen.

Het woord loopbrug wordt ook gebruikt voor eenvoudigere constructies zoals één of meer planken als overbrugging van een sloot of op een bouwplaats. Een oude benaming is kippenbrug.

Eén van 's werelds beroemdste voetbruggen is de Ponte Vecchio in Florence, die ook als voorbeeld van een traverse kan worden gezien.

Verbinding tussen gebouwen[bewerken]

Voetbruggen worden niet alleen gebouwd om water, ravijnen of (drukke) verkeersaders te overbruggen, maar ook steeds vaker om twee dicht bij elkaar liggende gebouwen te verbinden zodat men niet naar het straatniveau terug hoeft om van het ene gebouw in het andere te komen, maar hoog (en droog) de oversteek kan maken. In Nederland vindt men dergelijke, meestal overdekte, verbindingen onder andere bij ziekenhuizen en universiteitsgebouwen.

Zie ook[bewerken]