Torentjestoespraak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Torentjestoespraak is een geteleviseerde toespraak gegeven door de Nederlandse minister-president vanuit de werkkamer in het torentje. De toespraak is in het verleden op zowel publieke als commerciële tv-zenders uitgezonden. De toespraak wordt ook altijd uitgezonden op een aantal radiozenders. Een dergelijke toespraak is tot zover alleen gegeven in tijden van ernstige crisissen. Hierom heeft een toespraak vanuit het torentje ook altijd meer gewicht dan een gewone persconferentie. Enkel de premiers Joop den Uyl en Mark Rutte hebben het Nederlandse volk toegesproken vanuit het torentje.[1]

Torentjestoespraken[bewerken | brontekst bewerken]

Joop den Uyl, Oliecrisis, 1 december 1973[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn toespraak riep premier Joop den Uyl het Nederlandse volk op, vanwege de heersende oliecrisis, om zuiniger te zijn met brandstof. Saoedi-Arabië, Irak, en Koeweit hadden een olie-embargo afgekondigd tegen Nederland. Vanwege geheime wapenleveranties en politieke steun aan Israël in de Jom Kipoer-oorlog. Het embargo had tot gevolg dat er autoloze zondagen werden afgekondigd, waardoor men werd gestimuleerd meer te gaan fietsen.[2][3][4] De toespraak duurde vijftien minuten.

Mark Rutte, Coronacrisis, 16 maart 2020[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn toespraak riep premier Mark Rutte Nederland op zich te houden aan de coronamaatregelen vanwege de coronacrisis, ten gevolge van de coronapandemie, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over het verloop van de pandemie. Dit hield in 1,5 meter afstand houden, veelvuldig de handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken. Tevens kondigde hij een intelligente lockdown aan. De lockdown en de maatregelen waren bedoeld om besmetting met de ziekte COVID-19 zoveel mogelijk te voorkomen om zo de ouderen en de zwakkeren te beschermen. Het doel lag op een beheerste verspreiding van het virus om zo groepsimmuniteit op te bouwen. Covid-19 trof Nederland voor het eerst in februari 2020.[5][6][7] De toespraak duurde ongeveer tien minuten.

Mark Rutte, Coronacrisis, 14 december 2020[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn toespraak kondigde premier Mark Rutte een strenge lockdown af van minstens vijf weken, vanwege de coronacrisis. Hij gebruikte de zinsnede: "Nederland gaat op slot.". Hij kondigde een pakket van 7 maatregelen aan: 1. Onderwijs moest weer online; 2. enkel winkels voor eerste levensbehoeften mochten open; 3. publieke locaties waar mensen samenkomen in welke vorm dan ook moesten dicht; 4. men werd dringend geadviseerd dagelijks niet meer dan twee mensen te ontvangen, voor de kerst gold een uitzondering van maximaal drie mensen; 5. binnensportlocaties moesten worden gesloten en sportcompetities werden ook verboden; 6. reizen werd sterk afgeraden; 7. men diende zoveel mogelijk thuis te werken. Heel veel Nederlanders waren moe van alle geldende coronamaatregelen. Het kabinet had ook aan draagkracht verloren en de oproep tot wederom een lockdown kon op weinig bijval rekenen. Gedurende de hele toespraak zijn - op de achtergrond - demontranten hoorbaar, die vanaf de andere zijde van de hofvijver, een fluitconcert geven, en op potten en pannen slaan.[8][9] De toespraak duurde ongeveer achttien minuten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]