Hofplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hofplein
Hofplein met uitzicht op de Coolsingel
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Weena en de Schiekade
Eind Pompenburg en de Coolsingel
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Hofplein is een verkeersplein in Rotterdam met in het midden de Hofpleinfontein. Op het plein komen samen het Weena, de Schiekade, de Coolsingel en de Pompenburg. Het maakt deel uit van de stadsroute S100 Centrumring.

Het is een verkeersplein uitgevoerd als een rotonde met verkeerslichten. De Hofpleinfontein in het midden van het plein is een traditionele plaats geworden voor het vieren van belangrijke overwinningen en behaalde succesen van Feyenoord en het Nederlands Elftal. Dan springen er vaak uitzinnige mensen in de fontein. Rondom de fontein staan beeldhouwwerken van de beeldhouwer Cor van Kralingen. De fontein wordt omringd door een grasveld waardoor de sporen van de Rotterdamse tram lopen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hofplein in 1930 met Delftse Poort en Station

Het Hofplein werd aangelegd op de plaats van de vroegere Hofpoort en lag oorspronkelijk iets meer naar het noordoosten. Na het Bombardement op Rotterdam in 1940 is het plein echter op een nieuwe plaats aangelegd, om beter aan te sluiten bij het stratenpatroon. Hierdoor is station Rotterdam Hofplein verder van het plein komen te liggen. Aan het Hofplein stond tot 1939 de Delftsche Poort.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hofplein is een van de drie Rotterdamse straten uit het Nederlandse Monopolyspel.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hofplein (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.