Oostplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige metrostation, zie Oostplein (metrostation).
Oostplein
Het Oostplein gezien in noordelijke richting, april 2007
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Boezemweg en de Goudsesingel
Eind Burgemeester van Walsumweg, Oostmolenwerf en de Oostzeedijk
Lengte ca. 250 meter
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam
Het Oostplein gezien in westelijke richting, rond 1913.
Molen op het Oostplein, Polygoonjournaal 1925

Het Oostplein is een verkeersplein in Rotterdam. Het Oostplein is de oostelijke punt van de stadsdriehoek en ligt op de plaats van de vroegere Oostpoort.

Verkeer & Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Oostplein komen de Goudsesingel, de Hoogstraat, de Boezemweg, de Slaak, de Oostzeedijk, de Oostmolenwerf en de Burgemeester van Walsumweg samen. Het plein is daardoor een van de drukste verkeersknooppunten van de Rotterdamse binnenstad, en maakt deel uit van de stadsroute S100 Centrumring. Tramlijnen 24 en 21 passeren het plein. Ondergronds ligt sinds 1982 het metrostation Oostplein van de metrolijnen A, B, en C.

Waterkering[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oostplein maakte tot de Tweede Wereldoorlog deel uit van Schielands Hoge Zeedijk, de primaire waterkering van Holland. Bij de naoorlogse wederopbouw is de Maasboulevard de primaire waterkering geworden. Aan het Oostplein ligt nog wel het Gemaal mr. U.G. Schilthuis van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, een boezemgemaal dat het water uit de Rotte twee tot drie meter oppompt naar het Boerengat en de Nieuwe Maas. De metro kruist de waterbuis onderlangs.

Mariniers[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1823 en 1940 was aan het Oostplein de kazerne van de Rotterdamse mariniers gevestigd, in het voormalige arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. Deze mariniers verdedigden in de meidagen van 1940 met succes de Willemsbrug. De vertraging die de Duitse opmars hierdoor opliep, leidde tot het bombardement op Rotterdam om de Nederlandse weerstand te breken. Aan de Mariniers herinnert het in 1963 onthulde Mariniersmonument aan het Oostplein. Het Korps Mariniers viert jaarlijks op 10 december zijn verjaardag op het Oostplein en herdenkt daarbij de gevallenen.

Molen De Noord[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Oostplein stond sinds 1711 de stellingkorenmolen 'De Noord'. Deze molen overleefde het bombardement doordat de molenaar de wieken liet draaien. De omliggende bebouwing brandde uit. Op 28 juli 1954 werd molen De Noord alsnog door brand verwoest. Hij is niet herbouwd.