Oostplein (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oostplein
Een van de ingangen op het Oostplein.
Plaats Rotterdam
Afkorting Opl
Opening 10 mei 1982
Reizigers 5321 (2019)[1] per dag
Vervoerder RET
Metrostation
Perrons 2
Perronsporen 2
Metro
Lijn richting Volgend station
 A  Vlaardingen West Blaak
 A  Binnenhof Gerdesiaweg
 B  Hoek van Holland Strand Blaak
 B  Nesselande Gerdesiaweg
 C  De Akkers Blaak
 C  De Terp Gerdesiaweg
Tram en bus
Tramlijn  21   24 
Nachtbus BOB-bus: B4 & B5
Ligging
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Oostplein (Metro van Rotterdam)
Oostplein
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam

Oostplein is een ondergronds station van de Rotterdamse metro. Het station werd geopend op 10 mei 1982, tegelijk met de ingebruikname van de oost-westlijn, later Calandlijn geheten. Vanaf december 2009 wordt het station bediend door de metrolijnen A, B en C. Het metrostation ligt onder het Oostplein aan de oostrand van het centrum van Rotterdam.

De perronwanden zijn versierd met afbeeldingen en beschrijvingen van klassiek materieel van de RET. De afbeeldingen vormen een verwijzing naar het Openbaar Vervoer Museum, dat gevestigd was in een ruimte in de stationshal. Eerder hingen er oude foto's van het Oostplein zelf, waarop onder meer was te zien hoe de grote, vroeg 19e-eeuwse windmolen, die het bombardement op Rotterdam op miraculeuze wijze had overleefd, in 1953 alsnog afbrandde. Boven de ingang van het station is een originele gevelsteen bevestigd van de voormalige Marinierskazerne Oostplein, die in mei 1940 werd verwoest bij het bombardement op Rotterdam.

Station Oostplein is gelegen aan het centrale deel van de Calandlijn. Bovengronds kan worden overgestapt op tramlijnen 21 en 24. 's Nachts kan daar worden overgestapt op BOB-bussen B4 en B5.

Het station ligt nabij het Havenziekenhuis, hetgeen ook wordt omgeroepen in de metrostellen.

Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Bijzonderheden
 21  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Station Schiedam Nieuwland - Woudhoek Na 19:30 uur rijdt deze lijn niet.
 24  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Station Schiedam Nieuwland - Holy

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oostplein (Rotterdam metro) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.