Oostplein (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostplein RET Metro
Een van de ingangen op het Oostplein.
Een van de ingangen op het Oostplein.
Plaats Rotterdam
Afkorting Opl
Opening 10 mei 1982
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  A   B   C 
Tramlijn 21 | 24
Vervoerder RET
Reizigers 6710 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Oostplein (metrostation)
Oostplein (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Oostplein is een ondergronds station van de Rotterdamse metro. Het station werd geopend op 10 mei 1982, tegelijk met de ingebruikname van de oost-westlijn, later Calandlijn geheten. Vanaf december 2009 wordt het station bediend door de metrolijnen A, B en C. Het metrostation ligt onder het Oostplein aan de oostrand van het centrum van Rotterdam.

De perronwanden zijn versierd met afbeeldingen en beschrijvingen van klassiek materieel van de RET. De afbeeldingen vormen een verwijzing naar het Openbaar Vervoer Museum, dat gevestigd is in een ruimte in de stationshal. Eerder hingen er oude foto's van het Oostplein zelf, waarop onder meer was te zien hoe de grote, vroeg 19e-eeuwse windmolen, die het bombardement van Rotterdam op miraculeuze wijze had overleefd, in 1953 alsnog afbrandde.

Station Oostplein is gelegen aan het centrale deel van de Calandlijn. Bovengronds kan worden overgestapt op tramlijnen 21 en 24.

Het station ligt nabij het Havenziekenhuis, hetgeen ook wordt omgeroepen in de metrostellen.

Tram[bewerken]

Lijn Route Bijzonderheden
21 De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Station Schiedam Nieuwland - Woudhoek Na 19:30 uur rijdt deze lijn niet.
24 De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Station Schiedam Nieuwland - Holy

Foto's[bewerken]