Dijkzigt (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dijkzigt RET Metro
Ingang metrostation Dijkzigt (Saftlevenstraat),op de achtergrond het Dijkzigt Ziekenhuis.
Ingang metrostation Dijkzigt (Saftlevenstraat),
op de achtergrond het Dijkzigt Ziekenhuis.
Plaats Rotterdam
Afkorting Dzt
Opening 10 mei 1982
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  A   B   C 
Stadsbus 44
Vervoerder RET
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Dijkzigt (metrostation)
Dijkzigt (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Dijkzigt is een ondergronds station van de Rotterdamse metro. Het station werd geopend op 10 mei 1982 en is genoemd naar de wijk Dijkzigt waar dit station in ligt. Het nabije academisch ziekenhuis had oorspronkelijk dezelfde naam, maar heet inmiddels Erasmus MC.

Station Dijkzigt wordt bediend door de metrolijnen A, B en C. De boven de perrons gelegen stationshal telt twee uitgangen: een naar de Saftlevenstraat en een naar het Burgemeester s'Jacobplein. Op dit plein komen ook de twee liften uit.

Tussen beide uitgangen bevindt zich de Rochussenstraat. In de hal van het station, onder de Rochussenstraat, bevinden zich een kantoortje van de RET en een tweetal winkels. De kantoortjes van RET zijn in de meeste stations geplaatst zodat de stations steeds bemand zijn en dit, zeker in de avonduren, voor de reiziger een veiliger gevoel geeft.

In de nabijheid van het Erasmus MC bevindt zich het Sophia Kinderziekenhuis. Beide ziekenhuizen worden bij aankomst op het metrostation omgeroepen. Tevens ligt het station op loopafstand van de Hogeschool Rotterdam en van het Erasmiaans Gymnasium.

Tot begin 2016 werd in het station verwezen naar het nabijgelegen ziekenhuis door middel van een kunstwerk, waarin beslapen bedden te herkennen waren. Na een renovatie heeft dit plaatsgemaakt van een panoramabeeld van een aantal wereldsteden. Tevens zijn er bij deze renovatie ruiten geplaatst voor de balustrade boven de sporen.

Medio 2016 is er begonnen met de aanleg van een corridor naar- en een extra uitgang bij de Museumparkzijde van de Hogeschool Rotterdam. De gemeente probeert op die manier het groeiende aantal voetgangers bij de oversteekplaats Dr. Molenwaterplein te verminderen. In de spitsuren verstopt bovendien vaak de huidige uitgang. Door de werkzaamheden zal de Rochussenstraat ruim 1,5 jaar afgesloten zijn voor het wegverkeer, met uitzondering van lijnbussen en hulpdiensten.