Saftlevenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saftlevenstraat
Dijkzigt (metrostation) aan de Saftlevenstraat
Dijkzigt (metrostation) aan de Saftlevenstraat
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Nieuwe Binnenweg
Eind Rochussenstraat
Lengte ca. 190 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Saftlevenstraat is een straat in het centrum van Rotterdam. De straat ligt tussen de Nieuwe Binnenweg en de Rochussenstraat.

De Saftlevenstraat stamt uit het eind van de 19e eeuw en eindige aanvankelijk bij het Land van Hoboken. In de jaren dertig werd de Rochussenstraat aangelegd. De Saftlevenstraat heeft in de jaren negentig een zeer onrustige geschiedenis achter de rug, zodat het de eerste straat in Rotterdam werd met camerabewaking. De laatste jaren keerde de rust terug en bloeide de straat op, parallel aan de ontwikkeling van de nabijgelegen Nieuwe Binnenweg, waar zich steeds meer trendy winkels en restaurants vestigden.

In de Saftlevenstraat huist Nora Storm met de Stichting Stormvogel. Stormvogel zet zich in voor opvang van drugsverslaafden in Rotterdam. Dat doet Stormvogel met Topscore, Nora's Soephuis en Nora's Nest. Nora's Nest is te vinden op nummer 5 en geeft verslaafden een dak boven hun hoofd en de noodzakelijke begeleiding. Sinds augustus 2008 heeft Nora haar werkzaamheden met het Topscore project beëindigd in de Saftlevenstraat. De opvang van drugsverslaafden vindt inmiddels plaats in andere delen van Rotterdam, Nora heeft aangegeven te blijven wonen op nummer 5.

Aan één van de woningen van de Ochterveltstraat hangt een gedenksteen voor Koos de Graaf. Koos de Graaf werd de burgemeester van de buurt Dijkzigt genoemd en heeft de eerste paal geslagen van de nieuwbouw in Dijkzigt. Koos de Graaf heeft 33 jaar lang op nummer 13 van de Saftlevenstraat gewoond en voelde zich altijd zeer verbonden aan en deze wijk. Dit kwam tot uiting in zijn betrokkenheid bij de opzomeractiviteiten waarin hij een trekkersrol vervulde.

De roman Bint van F. Bordewijk speelde zich voor een deel af in de Saftlevenstraat. In deze straat is dan ook een plaquette aangebracht op het huis waar Bint zou hebben gewoond. De werkelijkheid is echter dat Bordewijk deze straat slechts gekozen schijnt te hebben vanwege de merkwaardige naam. Saftleven is een Rotterdamse schildersfamilie uit de zeventiende eeuw.