Naar inhoud springen

Herman Saftleven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herman Saftleven
Coenraet Waumans, portret van Herman Saftleven, prent uit 1649, Rijksmuseum, Amsterdam
Algemene informatie
Geboren 1609
Geboorteplaats Rotterdam[1][2]
Overleden 5 januari 1685
Overlijdensplaats Utrecht[3][2]
Land Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Beroep kunstschilder, graveur en tekenaar
Werk
Jaren actief 1630 - 1684
Genre Schilderkunst
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & cultuur

Herman Saftleven (Rotterdam, 1609 - Utrecht, begraven 5 januari 1685) was een Nederlands kunstschilder, graveur en tekenaar.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Herman Saftleven stamde uit een schildersfamilie; net als zijn broer Cornelis Saftleven ontving hij zijn opleiding van zijn vader, die uit Antwerpen afkomstig was. Rond 1632 verhuisde hij naar Utrecht, waar hij in 1633 trouwde en waar hij, mogelijk afgezien van enkele reizen langs de Rijn, zijn leven lang zou blijven, vanaf 1639 tot aan zijn dood wonend aan de Achter Sint Pieter 7. Hoewel zijn schilderijen en tekeningen gretig aftrek vonden, heeft hij in de laatste jaren van zijn leven financiële moeilijkheden gehad. Hij werd begraven in de Buurkerk. Herman Saftleven was bevriend met Joost van den Vondel.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In Rotterdam maakte Saftleven aanvankelijk tekeningen en prenten in de trant van Willem Buytewech. Rond 1630 begon hij met het schilderen van landschappen en stalinterieurs, waarbij het vee vaak door zijn broer Cornelis werd geschilderd. Pas omstreeks 1650 vindt hij een persoonlijke stijl die aanleunt tegen de Vlaamse traditie. Hij schildert dan vooral heuvelachtige landschappen vanuit een hoog gezichtspunt, met een rivier die door een weids dal slingert en enkele ruïneachtige gebouwen op de heuveltoppen. Meestal worden deze landschappen aangeduid als Rijnlandschappen, hoewel dat niet geheel correct is.

Na de tornado die in 1674 veel schade aanbracht in Utrecht, maakte hij in opdracht van het Utrechtse stadsbestuur een bekende reeks tekeningen, die onder andere het ingestorte schip van de Domkerk in beeld brengen. Deze reeks tekeningen van Saftleven worden beheerd door Het Utrechts Archief.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Herman Saftleven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 15 december 2014.
  2. a b Catalogus van de Nationale Bibliotheek van Duitsland; geraadpleegd op: 10 juni 2020; GND-identificatiecode: 109089600X.
  3. Gemeinsame Normdatei; geraadpleegd op: 31 december 2014.