Willem Buytewech

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Buytewech
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Willem Pieterszoon Buytewech
Geboren 1591/1592
Overleden 23 september 1624
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Hollandse School
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Willem Pieterszoon Buytewech (Rotterdam, 1591/1592 - 23 september 1624) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser. Hij geldt als de “uitvinder” van de Nederlandse genrestukken.

Leven[bewerken]

Herbergscène, 1615-1620
Vrolijk gezelschap, circa 1615
Twee paren, circa 1615

Willem Buytewech was een zoon van de schoenmaker en kaarsenmaker Pieter Jacobszoon. Zijn leertijd bracht hij door in Haarlem, waar hij in 1612 bij het Sint Lucasgilde ingeschreven werd. Kort tevoren, in 1610, was ook Frans Hals gildelid geworden, die met zijn werk duidelijk een sterke invloed op Willem Buytewech had. Talrijke getekende kopieën naar werken van Frans Hals bewijzen dat duidelijk. Na zijn huwelijk op 10 november 1613 met Aeltje van Amerongen keerde Willem Buytewech terug naar Rotterdam. De banden met Haarlem bleven echter bestaan.

Willem Buytewech ligt bij zijn vader begraven in de Grote of Sint-Laurenskerk (Rotterdam). De zerk overleefde het bombardement van 1940, en is in een der kapellen te zien.

Werk[bewerken]

Willem Buytewech was primair als graficus werkzaam. Tot zijn thema's behoorden vooral genrestukken en landschappen, maar ook Bijbelse en allegorische voorstellingen. Zijn bekendste en gedateerde werken ontstonden tussen de jaren 1606 en 1621. Vandaag de dag zijn uit zijn oeuvre nog maar acht schilderijen overgebleven, allen genrestukken. Bijzonder bekend is zijn “Vrolijke gezelschap op een tuinterras" (1616/1617). Zijn bijnaam luidde vanwege deze vrolijke schilderijen: “Gheestige Willem”.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Zie ook[bewerken]