Beukelsdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Beukelsdijk op een kaart uit 1611
Scholen aan de Beukelsdijk rond 1930
Beukelsdijk eind 19e eeuw

De Beukelsdijk maakt deel uit van de verbindingsroute tussen de noordrand van het centrum van Rotterdam en Schiedam. De Beukelsdijk loopt van de kruising met de Henegouwerlaan bij de tunneltraverse tot aan het Burgemeester Meineszplein in de wijk Middelland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Beukelsdijk bestond al in de late middeleeuwen als scheiding tussen de Coolpolder en de Blijdorpse polder. De oude Beukelsdijk liep ongeveer op de plaats van de huidige Beukelsdijk en de Beukelsweg en eindigde bij de Delfshavense Schie. De Beukelsdijk met de omliggende weilanden was ook een ambachtsheerlijkheid met dezelfde naam. De naam Beukelsdijk is een verbastering van Bokel, een familie die rond 1200 in het hof Weena woonde.

De boerderijen rond de Beukelsdijk werden in het begin van de twintigste eeuw afgebroken om plaats te maken voor woningbouw. De straatnamen bij de Beukelsdijk, zoals Essenburgstraat, Velsenluststraat en Jagthuisstraat, verwijzen naar de verdwenen boerderijen. Aan de noordzijde van de Beukelsdijk zijn treinsporen aangelegd voor de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam. Ter hoogte van de Beukelsdijk lag stopplaats Beukelsdijk.

Anno 2019[bewerken | brontekst bewerken]

De Beukelsdijk is een drukke weg met vooroorlogse bebouwing. De buurt was weliswaar verpauperd, maar heeft wel potentie: aan de Beukelsdijk grenst het G.W. Burgerplein, waar Pim Fortuyn zijn Rotterdamse villa had, en de meeste woningen aan de Beukelsdijk zijn zeer ruim. Bekende gebouwen aan de Beukelsdijk zijn het St. Franciscuscollege, een rijksmonument en de St. Willibrorduskerk. Momenteel worden veel panden aan de Beukelsdijk gerenoveerd.[(sinds) wanneer?]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het schip USS Beukelsdijk, dat was vernoemd naar de straat, dienst als transportschip van de Amerikaanse marine.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beukelsdijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.