Naar inhoud springen

Churchillplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Churchillplein
Van Hogendorpsplein en De Bijenkorf in 1935
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Wijk Stadsdriehoek
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Begin Blaak, Coolsingel en de Schiedamsedijk
Eind Westblaak
Lengte ca. 150 meter
Algemene informatie
Genoemd naar Winston Churchill
Bestrating asfalt
Openbaar vervoer  A   B   C   D   E 
Detailkaart
Churchillplein (Rotterdam Centrum)
Churchillplein
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam
Sculptuur de Cascade op het Churchillplein

Het Churchillplein is een plein in Rotterdam. Het Churchillplein ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Coolsingel. Op het Churchillplein komen de Coolsingel, de Blaak, de Westblaak en de Schiedamsedijk samen. Onder het Churchillplein kruisen de tunnels van de noord-zuidlijn (de lijnen D en E) en van de oost-westlijn (de lijnen A, B en C) van de Rotterdamse metro. Tevens is er een autotunnel die de Blaak en de Westblaak met elkaar verbindt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plannen voor het stadhuis van Rotterdam uit 1913 maakten deel uit van een groter stedenbouwkundig plan. Hierbij was het Van Hogendorpsplein (de iets noordelijker gelegen vooroorlogse tegenhanger van het Churchillplein) gedacht als tegenhanger van het Hofplein, dat aan de noordzijde van de Coolsingel ligt. In de dertiger jaren verschenen aan het Van Hogendorpsplein de Bijenkorf en het Erasmushuis, beide van Dudok.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Van Hogendorpsplein vervangen door het iets zuidelijker gelegen Churchillplein, op de plek van de oude Bijenkorf van Dudok en van de vooroorlogse Gedempte Vest. Er werd zo een 'venster op de rivier' gecreëerd vanaf de Coolsingel. In 1982 werd het metrostation Churchillplein aan de Oost-westlijn geopend. Sinds eind jaren negentig is de naam van het metrostation gewijzigd in Beurs. Het venster op de rivier is in 1986 weer gesloten door de bouw van het Maritiem Museum Rotterdam.

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2015 werd ter gelegenheid van de Rotterdam Pride een regenboogzebrapad op het Churchillplein aangelegd.[1] Wegens de herinrichting van het Churchillplein werd dat pad in het najaar van 2018 vervangen door twee nieuwe regenboogpaden op de middenberm van de Westblaak.[2]

Zie de categorie Churchillplein (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.