Maritiem Museum Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maritiem Museum Rotterdam
Maritiem Museum Prins Hendrik
Maritiem museum 2007.jpg
Opgericht 1874
Locatie Rotterdam, Leuvehaven 1
Type Scheepvaartmuseum
Thema Scheepvaart
Personen
Directeur F.R. Loomeijer
Lid van Museumvereniging, ICOM
Website http://www.maritiemmuseum.nl/
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van Rotterdam. Eerder was het museum bekend onder de naam Maritiem Museum Prins Hendrik. Naast het museum ligt het Havenmuseum met een grote collectie schepen en overslagmiddelen, dat gratis toegankelijk is. Het Havenmuseum is sinds september 2014 gefuseerd met het Maritiem Museum Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is gesticht in 1873 rond de collectie van scheepsmodellen van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub, waarvan Prins Hendrik, bekend als de Nederlandse Hendrik de Zeevaarder, (1820-1879) voorzitter was. De basis van de modellencollectie is in 1852 gelegd. Na opheffing van de Yachtclub in 1882 werd in 1885 de gemeente Rotterdam eigenaar van de collectie. Het museum was tot 1948 gehuisvest in het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. In dit gebouw was ook het Museum voor land- en volkenkunde, nu het Wereldmuseum Rotterdam, gevestigd. Van 1948 tot 1979 was het museum gevestigd in de wijk Dijkzigt aan het Burgemeester s’Jacobplein. Dit pand werd later afgebroken vanwege de aanleg van de oost-westlijn van de metro. Van 1979 tot 1986 was het museum gevestigd in een kantoorpand aan de Scheepmakershaven.

In 2006 op 1 januari is het museum verzelfstandigd, tot dat moment was het een gemeentemuseum.[1]

Het gebouw[bewerken]

Sinds 1986 is het museum gevestigd aan de Leuvehaven, aan het eind van de Coolsingel naast het Plein 1940. Het is een ontwerp van architect Wim Quist. Aan de achterzijde in de Leuvehaven is het buitenmuseum. Tot 2013 lag daar het museumschip 'Buffel'. Het schip maakte als enige in de haven deel uit van de collectie van het Maritiem Museum. Bezoekers van het museum hadden gratis toegang tot de Buffel.

Vanwege bezuinigingen is de Buffel in 2013 verplaatst naar de oude haven van Hellevoetsluis, waar het weer te bezichtigen is. Het wordt daar beheerd door Stichting Museumschip De Buffel.[2]

Externe link[bewerken]