Meent (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meent
De Meent ter hoogte van de Delftsevaart
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Goudsesingel
Eind Coolsingel
Lengte ca. 810 meter
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Openbaar vervoer  8   7 
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Meent is een winkelstraat in het centrum van Rotterdam. De Meent loopt vanaf de Coolsingel naar de Goudsesingel en was een bekende doorbraak voor het verkeer in het vooroorlogse Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met een meent (of brink) werd vroeger een gemeenschappelijke weide bedoeld. Vanaf de 15e eeuw werden op de Meent 'beestenmarkten' gehouden.

  • In 1913 werd in Rotterdam een plan aangenomen voor de bouw van een nieuw Stadhuis en een hoofdpostkantoor. Hiervoor werd de sloppenwijk rond de Zandstraat gesloopt en de doorbraak van de Meent naar de Coolsingel gerealiseerd.
  • Het oostelijk deel van de Meent tussen de Botersloot en de Goudsesingel heette voor de Tweede Wereldoorlog 'Heerenstraat'. Die naam leeft nog voort in de naam van het aan de Meent gelegen plein tussen de Pannekoekstraat en de Botersloot, de Herenplaats.
  • Tussen de Meent en het Beursplein staat het gebouwencomplex van de Beurs World Trade Center Rotterdam. Deze gebouwen hebben het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 overleefd, deels omdat het complex nog in aanbouw was, maar mogelijk mede door een vergissing van bommenwerpers die brandbommen gooiden op het kaal en onbrandbaar betonnen skelet, terwijl explosieve bommen waren bedoeld.
  • Direct achter de Beurs staat het Minervahuis. Dit complex stamt deels uit de jaren dertig. Het raakte bij het bombardement beschadigd maar is hersteld.
  • In het voorheen aan de Meent gevestigde kantoor van een Amerikaanse reis- en kredietmaatschappij zou volgens sommigen Lee Harvey Oswald in de jaren vijftig in contact hebben gestaan met twee Joegoslavische communisten. Het contact zou zijn onderzocht na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy op verzoek van de toenmalige FBI door de Rotterdamse politiecommissaris Jan Blaauw. Bewijzen van een connectie werden niet aangetoond.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]