Jan Blaauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Blaauw (1986)

Johannes Albertus (Jan) Blaauw (Nieuw-Buinen, 2 april 1928) is een Nederlandse publicist en oud-politieman.

Hij heeft veertig jaar bij de Rotterdamse politie gewerkt, onder andere bij de recherche, en put daaruit de inspiratie voor zijn boeken, waarin hij gedetailleerd talrijke moordzaken beschrijft.

Levensloop[bewerken]

Hij begon zijn carrière in 1950 als agent bij het politiebureau Charlois. Begin jaren 60 werkte hij bij de zedenpolitie. In 1971 was hij de eerste Nederlander die een opleiding volgde bij de FBI. Ook werkte hij voor de kinderpolitie, afdeling moordzaken en de narcoticabrigade. Uiteindelijk werd hij hoofdcommissaris bij de politie van Rotterdam.

Blaauw stond bekend als een man van de harde lijn. Ooit pleitte hij voor het opsluiten van voetbalvandalen in een werkkamp. Na de kritiek die deze term uitlokte stelde hij voor het dan maar een "inspannings- en opvangcentrum voor stenenverplaatsende voetbalsupporters" te noemen.

In mei 1988 ging hoofdcommissaris en plaatsvervangend korpschef Jan Blaauw met pensioen waarna hij zich toelegde op het schrijven van boeken, met name over geruchtmakende moordzaken uit het verleden. Ook speelde hij een belangrijke rol in de afwikkeling van de Puttense moordzaak. Regelmatig zoekt hij de publiciteit om in zijn ogen slecht recherchewerk aan de kaak te stellen.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]