Hoofdcommissaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rangonderscheidingsteken van een Nederlandse hoofdcommissaris

Hoofdcommissaris is de hoogste rang bij de Belgische en de op een na hoogste rang bij de Nederlandse politie.

Nederland[bewerken]

Voor 2013 waren de korpschefs van de 25 Nederlandse politieregio's, de korpschef van het Korps landelijke politiediensten en de voorzitter van het college van bestuur van de Politieacademie hoofdcommissaris. De hoofdcommissaris is eindverantwoordelijk voor de politieregio waar hij of zij korpschef van is en samen met de burgemeester en de hoofdofficier van justitie bepaalt de hoofdcommissaris het beleid van de politieregio. Dit is met de komst van de Nationale Politie per 1 januari 2013 veranderd, zo is het aantal regio's verminderd naar tien.

De hoofdcommissarissen vormen samen de Raad van Hoofdcommissarissen, een overleg dat onder andere de Minister van Binnenlandse Zaken adviseert inzake het landelijk politiebeleid op divers terrein.

België[bewerken]

In België wordt de korpschef van lokale politie aangewezen door de koning voor een (hernieuwbare) periode van vijf jaar op voordracht van de politieraad (in meergemeentezones) of van de gemeenteraad (in eengemeentezones). De korpschef staat in voor de uitvoering van het lokale politiebeleid en het zonale veiligheidsplan. Hij verzekert het beheer van het korps door leiding te geven, te organiseren en door de (lokale en sommige federale) opdrachten te verdelen onder de personeelsleden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]