Adjudant (rang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de militaire hiërarchie staat een adjudant boven de sergeant en de sergeant-majoor. Het is de hoogste onderofficiersrang. Bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht is het rangonderscheidingsteken gelijk aan dat van de vaandrig, de aspirant officiersrang; bij de Cavalerie, de Artillerie en de Koninklijke Marechaussee wordt deze rang echter aangeduid met 'kornet'. Bij de krijgsmacht wordt deze rang formeel aangeduid als 'adjudant onderofficier' (Aoo).

K.Landmacht K.Luchtmacht K.Marine K.Marechaussee
Adjudant Onderofficier Nl-landmacht-adjudant onderofficier.svg Adjudant Onderofficier Nl-luchtmacht-adjudant onderofficier.svg Adjudant Onderofficier Nl-marine-vloot-adjudant onderofficier.svg Adjudant Onderofficier Nl-marechaussee-adjudant onderofficier.svg

Nederlandse politie[bewerken]

Bij de Nederlandse politie was de rang van adjudant in gebruik tot de invoering van de regiopolitie in 1993. Ook hier was het de hoogste onderofficiersrang, tussen brigadier en inspecteur en gelijk aan de laagste officiersrang. Nadat de rang van adjudant vervallen was, werden alle adjudanten automatisch inspecteur.


Trivia[bewerken]

  • Informeel wordt bij de Koninklijke Landmacht de persoon met deze rang aangeduid als 'stip'.

Zie ook[bewerken]