Martin Sitalsing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Martin Stanley Reza Sitalsing (Paramaribo, 11 januari 1962) is een Nederlands voormalig politiefunctionaris van Surinaamse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 kwam het gezin met vier kinderen tijdelijk naar Nederland, maar ze zouden uiteindelijk niet meer terugkeren. Hij is een neef van Sheila Sitalsing.[1] Martin Sitalsing is de vader van Senna Sitalsing van het duo Anna en Senna dat Nederland heeft vertegenwoordigd op het Junior Eurovisiesongfestival 2010, dat werd uitgezonden op 20 november 2010.

Tijdens zijn middelbareschooltijd woonde hij in Zaandam. Na het atheneum ging hij werken op een accountantskantoor. Hij wilde eigenlijk liever bij de politie maar daar waren zijn ouders op tegen. Nadat in 1984 zijn moeder was overleden maakte hij alsnog die overstap. In 1985 ging Sitalsing in Amsterdam als agent werken bij de politie en enkele jaren later begon hij een opleiding bij de Nederlandse Politieacademie waarna hij als inspecteur terugkwam. Binnen de Amsterdamse politie was hij onder andere projectleider grootschalig optreden en waarnemend teamleider openbare orde. Rond 1996 werd hij teamchef Vreemdelingenpolitie en vanaf 1998 wijkteamchef van De Pijp.

Op 1 september 2000 maakte hij op verzoek van Bernard Welten de overstap naar de politieregio Groningen waar hij districtschef werd van Groningen en Haren. In opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken werkte hij in 2004 enkele maanden in zijn geboorteland bij het Korps Politie Suriname. Tijdens die tijdelijke stationering maakte hij van de gelegenheid gebruik om onderzoek te doen in het kader van zijn doctoraal studie bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Per 1 april 2005 volgde zijn benoeming tot plaatsvervangend korpschef van de politieregio Friesland als opvolger van Frans Bakker die korpschef in Drenthe werd.

Op 1 oktober 2009 werd Martin Sitalsing benoemd tot de korpschef van Twente. Daarmee was hij in Nederland de eerste allochtone korpschef.

Per 1 januari 2012 werd hij directeur-bestuurder van het Bureau Jeugdzorg Groningen, dat in 2015 opging in Jeugdbescherming Noord. Per 1 maart 2016 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van ggz-instelling Lentis en forensisch psychiatrisch centrum FPC Dr. S. van Mesdag. In 2019 werd hij genoemd als eenheidschef Midden-Nederland bij de Nationale Politie.[2]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Piet Deelman
korpschef Twente
2009 - 2012
Opvolger:
Frans Bakker