Nieuw-Buinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuw-Buinen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Buinen (Drenthe)
Nieuw-Buinen
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Borger-Odoorn Borger-Odoorn
Coördinaten 52° 58′ NB, 6° 58′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
4.865[1]
Overig
Woonplaatscode 1797
Detailkaart
Kaart van Nieuw-Buinen
Locatie in de gemeente Borger-Odoorn
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Buinen (Drents: Nei-Buun of Bunermond) is een veenkoloniaal dorp in de Drentse gemeente Borger-Odoorn. Nieuw-Buinen telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2021 4.865 inwoners. Nieuw-Buinen grenst aan Stadskanaal, dat tot de provincie Groningen behoort.

De lokale voetbalclub is VV Nieuw Buinen. Er is een zwembad en een ijsbaan. Nieuw Buinen heeft vier scholen, waarvan er twee christelijk zijn.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Nieuw-Buinen verwijst naar het dorp Buinen. De oudere vorm Bunne, heeft dezelfde betekenis als Bunde en is afgeleid van het Germaanse biwanda, dat afgesloten terrein betekent.[2] De historisch geograaf Theo Spek komt tot een soortgelijke verklaring: buun of bune verwijst volgens hem naar constructies van vlechtwerk zoals omheiningen. Zowel in Bunne als in Buinen gaat het dan om nederzettingen, die genoemd zijn naar het omheinde stuk land waar de oorspronkelijke nederzetting gevestigd werd.[3] In de 19e eeuw ontstond tijdens de vervening ten oosten van Buinen een nieuw lintdorp langs de Buinermond, dat Nieuw-Buinen werd genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp werd in 1823 gesticht, wanneer rijke ondernemers de Drentse veengebieden wilden ontginnen.[4] Van 1838 tot 1967 hebben er de Nieuw-Buiner Glasfabrieken gestaan. Van 1924 tot 1935 was er een spoorwegstation aan de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel Rijksgrens.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Glasblazer Nieuw Buinen Onno de Ruijter 1974
Zie de categorie Nieuw-Buinen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.