Beurs World Trade Center Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het World Trade Center gezien vanaf de Coolsingel
Jacques Collan: Beurs van Rotterdam rond 1725
De Beurs in 1840

Het World Trade Center Rotterdam (WTC Rotterdam) ligt aan de Coolsingel en het Beursplein in het centrum van Rotterdam (dicht bij de Koopgoot).

Het is een zakelijk centrum in Rotterdam met circa 200 kantoren met diverse faciliteiten zoals een groot congrescentrum. Het gebouw is 93 meter hoog.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van WTC Rotterdam (tot 2015 Beurs-World Trade Center) gaat terug tot 1598, het jaar waarin de eerste Rotterdamse Beurs werd opgericht. De opzet van deze Beurs bleek uitermate succesvol. Ruimtegebrek leidde tot de stichting van grotere beursgebouwen. Zo werd in 1635 het beursgebouw De Beurs opgericht aan de Noordblaak nabij de Gapersbrug. Toen die te klein werd bevonden werd in 1736 De Beurs aan het Westnieuwland opgericht dat het langste heeft bestaan (1736-1940). Dit gebouw werd ontworpen door Adriaen van der Werff.

De laagbouw van het huidige Beurs-complex is ontworpen door architect J.F. Staal en werd gerealiseerd tussen 1936 en 1940. Bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 kreeg het Beursgebouw een aantal treffers, maar deze schade kon vrij snel worden hersteld. In 1941 werd de Beurs aan de Coolsingel heropend. Dit gebouw met talrijke functies bevatte niet alleen vele handelsbeurzen maar ook winkels, vergaderzalen, een bar en kantoren.

In 1973 werd de laagbouw van een extra verdieping voorzien. Architect van deze uitbreiding is Arthur Staal, de zoon van J.F. Staal. Tevens is er een horecagelegenheid gevestigd die de naam "Staal" draagt. Er komen dagelijks veel zakenmensen die hun lunch nuttigen in het restaurant op de tweede etage, of zomers op het terras beneden aan de Coolsingel en Beursplein. Op de derde etage bevindt zich nog zaal Staal, de voormalige vergaderruimte van de Kamer van Koophandel. Deze wordt tegenwoordig gebruikt voor bruiloften, congressen, feesten etc. [1]

In 1984 werd gestart met de bouw van een nieuwe kantoortoren te midden van de al bestaande laagbouw. De groene ellipsvormige toren, ontworpen door de architecten Rob van Erk en Ab Veerbeek, was in 1987 gereed. H.M. de Koningin gaf op dat moment de naam Beurs-World Trade Center aan het totale pand. Het Beurs-World Trade Center werd tot eind 2014 beheerd en geëxploiteerd door Beurs Rotterdam N.V. Eind 2014 verwierf Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund het eigenaarschap van het imposante gebouw en werd het gebouw tot World Trade Center Rotterdam hernoemt. Het WTC Rotterdam is goed te bereiken met openbaar vervoer, metrostation Beurs is voor de deur. Het WTC heeft ook een eigen parkeergarage, inpandig en de naastgelegen Parking WTC-Beursplein (Leeuwenstraat).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]