Erasmushuis (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmushuis
Erasmushuis aan de Coolsingel (2007)
Locatie
Locatie Coolsingel, Rotterdam
Adres Coolsingel 104, 3011AG Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Handel en kantoor
Start bouw 1939
Bouw gereed 1940
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme
Verdiepingen 12
Bouwinfo
Architect Willem Marinus Dudok
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513766
Detailkaart
Erasmushuis (Rotterdam)
Erasmushuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Erasmushuis is een kantoorgebouw aan de Coolsingel in Rotterdam, ontworpen door architect Willem Marinus Dudok.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Erasmushuis stamt uit 1939 en omvat naast een 35 meter hoge toren van 12 verdiepingen een lagere vleugel die op 6 meter hoge pilaren staat. De bedoeling van deze pilaren was dat de doorkijk van de Coolsingel naar de tuin van het Schielandshuis gehandhaafd zou blijven. Boven een plint van zwart Zweeds graniet zijn de gevels uitgevoerd in geglazuurde baksteen.

Het Erasmushuis was na het gebouw van de Bijenkorf het tweede gebouw dat Dudok realiseerde aan het Van Hogendorpsplein. Dit plein moest dezelfde allure krijgen als het Hofplein.

Het gebouw overleefde het bombardement op Rotterdam, net als het stadhuis en het toenmalige postkantoor en enkele andere gebouwen aan de Coolsingel. In juli 1945 werd het beeld van Erasmus, dat de oorlogsjaren in een bunker in de tuin van het Boijmansmuseum had doorgebracht, op de stoep geplaatst. Hierop besloot de hoofdhuurder, de Hollandsche Bank-Unie, het gebouw te sieren met de naam Erasmushuis. In verband met de aanleg van de metro is het beeld in 1964 weer verwijderd.[1]

De Hollandsche Bank-Unie was sinds de oplevering de grootste huurder en kocht het pand in de jaren zestig.[2] Het Erasmushuis kwam vanwege de drieletterige lichtreclame op het dak ook bekend te staan als HBU-gebouw. De HBU is in 2010 overgenomen door de Deutsche Bank van ABN AMRO. In januari 2011 werd de reclame verwijderd en vervangen door het logo van de Deutsche Bank. Anders bij de meeste filialen van die bank het geval is, werd de naam 'Deutsche Bank' niet vermeld - omdat de welstandscommissie zich verzette tegen veranderingen aan de gevel en de Duitse connectie gevoelig lag.[bron?] In 2013 heeft ook de Deutsche Bank het gebouw verlaten. Het pand is sinds 2015 in gebruik bij het bedrijf 'Frame Offices' dat ruimtes flexibel verhuurt. Op de begane grond is Grand-Café La Buvette gevestigd.

In 1986 is een halfronde uitbouw in zwart marmer aan het gebouw toegevoegd. In 1987 zijn de stalen raamkozijnen vanwege roestvorming vervangen door aluminium en is het enkel glas vervangen door speciaal gecoate dubbelglas-ramen; hierdoor is het oorspronkelijke uiterlijk gewijzigd.