Hoek van Holland Strand (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoek van Holland Strand RET Metro
Voorlopig ontwerp van het nieuwe metrostation.
Voorlopig ontwerp van het nieuwe metrostation.
Plaats Hoek van Holland
Afkorting Hhs
Opening Medio 2019
Perrons 1 (volgens plannen)
Perronsporen 2
Metrolijn  B 
Vervoerder RET
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 6′ OL
Hoek van Holland Strand (metrostation)
Hoek van Holland Strand (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Metrostation Hoek van Holland Strand is een toekomstig metrostation in de Nederlandse plaats Hoek van Holland, aan het eindpunt van de nog aan te leggen verlenging van de voormalige Hoekse Lijn. Het komt te liggen aan het Zeeplein (aan het einde van de Badweg), aan het strand. Het wordt naar verwachting in 2019 in gebruik genomen.

Het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam heeft 10 juli 2013 besloten om de treinspoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland om te bouwen tot metrolijn, deze aan te sluiten op het regionale metronet, en deze te verlengen tot het strand.

Na station Hoek van Holland Haven zal de metro bij de Strandweg overschakelen op enkelspoor om vervolgens via een gesloten bak verder te rijden langs de flats aan de Strandweg (grenzend aan het Natura 2000-gebied). Bewoners van deze flats hebben gepleit om voor deze gesloten tunnelbak te kiezen in verband met geluidsoverlast bij de het alternatief (een open bak met geluidswering)[1]. Daarnaast hebben omwonenden van de toekomstige verlenging een motie ingediend om weerstand te bieden tegen de gelijkvloerse kruising van de enkelsporige metrolijn met de Strandweg. Volgens hen biedt deze niet genoeg veiligheid en hebben zij bij de gemeenteraad gepleit voor een ongelijkvloerse variant. Dit verzoek is echter afgekeurd op 23 februari 2017[2].

Het metrostation vervangt het oude station Hoek van Holland Strand, dat ruim 1 kilometer van het strand verwijderd ligt.