Naar inhoud springen

Station Schiedam Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schiedam Centrum
Station Schiedam Centrum met Stationsplein.
Plaats Schiedam
Afkorting Sdm
Opening Trein: 3 juni 1847
Metro: 4 november 2002
Reizigers Trein: 20.633 (2023)[1]
Metro: 27.000 (2019)[2]
Constructie
Type Talud
Perrons 3 (trein)
Perronsporen 4 (trein) (Sporenschema)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Metrostation
Metrovervoerder RET
Type Talud
Perrons 2
Perronsporen 3
Metro
Lijn richting Volgend station
 A  Vlaardingen West Schiedam Nieuwland
 A  Binnenhof Marconiplein
 B  Hoek van Holland Strand Schiedam Nieuwland
 B  Nesselande Marconiplein
 C  De Akkers Parkweg
 C  De Terp Marconiplein
Tram en bus
Tramvervoerder RET
Tramlijn  21   24 
Busvervoerder RET & EBS
Stadsbus 38 | 51 | 52 | 53 | 54
Streekbus 126 | 824 | 826
R-net 456
Nachtbus BOB-bus: B2 | B3 | B9 | B18 | B19
Ligging
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Centrum (Randstad)
Station Schiedam Centrum
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam

Station Schiedam Centrum is een metro-, bus- en tramhalte en het enige spoorwegstation van Schiedam, gelegen aan de Oude Lijn, tussen de stations Delft Campus en Rotterdam Centraal. Het station ligt in de wijk Schiedam-Oost.

Het station werd op 3 juni 1847 geopend met de naam Schiedam, toen het trajectdeel Den Haag - Delft - Rotterdam in gebruik werd genomen. Het was destijds het enige station in Schiedam. Met de verbouwing van de spoorlijn naar Hoek van Holland tot metrolijn werd het station per 1 april 2017 opnieuw het enige spoorwegstation van Schiedam, want van 1 juni 1975 tot 1 april 2017 was er ook nog het station Schiedam Nieuwland.

In 1889 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door nieuwbouw van een ontwerp van Dirk Margadant. In 1891 werd de spoorlijn naar Maassluis geopend. Deze lijn werd in 1893 verlengd naar Hoek van Holland (de Hoekse Lijn).

In 1963 werd aan de sinds 1959 hooggelegen spoorbaan[3] een nieuw gebouw naar ontwerp van Koen van der Gaast geopend met een opvallende geconstrueerde stationshal. Aan het lager gelegen stationsplein kwam een bijzondere vijfhoekig luifel te staan. Een soortgelijke dakconstructie is nog aanwezig bij het station Tilburg van dezelfde architect.

Vanaf 25 mei 1967 was de stationsnaam Schiedam-Rotterdam West. De internationale sneltreinen van en naar Hoek van Holland Haven uit de richting Utrecht stopten op dit station en niet meer in Rotterdam Noord. Per 24 mei 1998 werd de stationsnaam gewijzigd in Schiedam Centrum, want er stopten geen internationale treinen meer.

In 2000 werd het stationsgebouw geheel vernieuwd en aangepast in verband met een verlenging van de oost-westlijn (calandlijn) van de Rotterdamse metro. Met de bouw van de metrolijn verdween het entreegedeelte, maar de grote overkapping uit de jaren zestig bleef gehandhaafd. Boven de metroperrons werd een nieuwe overkapping gebouwd. De architect verantwoordelijk voor het nieuwe stationsgebouw was Jan van Belkum van ingenieursbureau ARCADIS.

Sinds 2016 is Schiedam Centrum een station met gesloten poortjes.[4]

  • Op 10 augustus 1856 vond bij Schiedam het eerste grotere spoorwegongeval in de Nederlandse geschiedenis plaats. De laatste trein botste op de voorlaatste trein. Dit kon gebeuren doordat er nog geen blokbeveiliging was. Er waren 3 doden en 5 gewonden.[5]
Zie Treinramp bij Schiedam (1856) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Op 4 mei 1976 vond ten westen van het station op de Hoekse Lijn een frontale botsing plaats tussen een internationale sneltrein en een stoptrein. Bij deze ramp kwamen 24 mensen om het leven, 11 mensen raakten gewond.
Zie Treinramp bij Schiedam (1976) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
2400 Intercity (NS) (Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam Zuid – )Schiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag tussen Schiphol Airport en Lelystad Centrum v.v. Tussen de spitsen en vrijdag de gehele dag tot 20:00 is deze serie gekoppeld te Schiphol Airport aan de 3500. Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
3200 Intercity (NS) Arnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Spitstrein, rijdt alleen van maandag tot en met donderdag.
3700 Intercity (NS) DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt van maandag t/m donderdag enkel in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag vrijwel de hele dag en vervangt dan series 2400 en 3500. Rijdt in de late avond alleen tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal v.v.
5000 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
5100 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht

Station Schiedam Centrum is tevens een belangrijk station voor de Rotterdamse metro. Het metrostation ligt aan de oost-westlijn en werd geopend op 4 november 2002, toen - in het kader van het project Beneluxlijn - de verlengde Calandlijn in gebruik werd genomen. De metrolijnen A en B kregen Schiedam Centrum als het eindpunt; metrolijn C rijdt via het westen van Schiedam en Hoogvliet door naar Spijkenisse. In oostelijke richting rijden de metro's naar Ommoord (lijn A), Nesselande (lijn B) en Capelle aan den IJssel (lijn C).

In de stationshal bevindt zich een klein kantoortje vanwaar men uitzicht over de stationshal heeft.

Vanaf 1 april 2017[6] werd de Hoekse Lijn van Schiedam naar Hoek van Holland Strand verbouwd naar een metrolijn, die gekoppeld werd aan de metrolijnen A en B. Op 30 september 2019 ging de metro vanaf Schiedam doorrijden richting Hoek van Holland. Bij de aanleg van de metro en de bouw van het metrostation had men hier al rekening mee gehouden; direct ten westen van het station was de fundering voor de aftakking al aanwezig op het bestaande viaduct. Op deze plek was toen al een stuk spoor getrokken richting de Hoekse Lijn. Door de verbouwing tot metrolijn komen op het spoorwegstation twee sporen en perrons vrij. Naar verwachting worden deze sporen eind 2024 na oplevering van PHS Rijswijk - Rotterdam weer in gebruik genomen[7]. Daarnaast zijn er plannen voor een spoorverdubbeling tussen Delft Campus en Schiedam Centrum.[8]

Tram- en buslijnen

[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tram- en buslijnen van de RET en EBS (alleen buslijnen 456, 824 en 826) stoppen op station Schiedam Centrum:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
 21  De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET Rijdt niet 's avonds na 20:00 uur en zondagochtend, dan rijdt buslijn 52 als vervanging.
 24  De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET
38 Station Schiedam Centrum - Crooswijk Schiedam, Rotterdam Centraal, Hofplein, Pompenburg, Admiraal de Ruyterweg, Oude Noorden RET
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zondag.
52 Station Schiedam CentrumStation Schiedam Centrum 's-Graveland, Groenoord, Woudhoek, Spaland, 's-Graveland RET Rijdt alleen 's avonds na 20:00 uur en zondagochtend ter vervanging van tramlijn 21.
53 Station Schiedam Centrum - Woudhoek 's-Gravelandsepolder RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en in het weekend.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen Broersvest, Koemarkt RET Ringlijn, heeft in de wijk De Gorzen geen eindpunt maar rijdt direct weer terug naar station Schiedam Centrum.
126 Station Schiedam Centrum - Maassluis, Station West Vijfsluizen, station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zondag.
456 Station Schiedam Centrum - Den Haag, Leyenburg A20 Maasland Viaduct, Naaldwijk, Honselersdijk, Poeldijk EBS R-net
824 Rotterdam, SlingeHonselersdijk, FloraHolland Station Blaak, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum EBS Rijdt alleen in de ochtendspits
826 Station Schiedam CentrumHonselersdijk, FloraHolland Vlaardingen, Maasland, Maassluis EBS Rijdt alleen in de ochtendspits

Ontwikkeling aantal reizigers

[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 24.253
2020 11.304
2021 12.579
2022 17.476
2023 20.633
Zie de categorie Station Schiedam Centrum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.