Station Schiedam Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Schiedam Centrum   
De treinperrons met daarachter het metrostation.
De treinperrons met daarachter het metrostation.
Plaats Schiedam
Afkorting Sdm
Opening Trein: 3 juni 1847
Metro: 4 november 2002
Perrons 3 (trein)
2 (metro)
Perronsporen 4 (trein)
3 (metro)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Metrolijn(en)  A   B   C 
Tramlijn(en)  21   24 
Stadsbus 38 | 51 | 53 | 54
Streekbus 36 | 126 | 226
Nachtbus BOB-bus: B2 | B3 | B9 | B18 | B19
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder RET
- Tramvervoerder RET
- Busvervoerder RET en Connexxion
Reizigers 19636 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Centrum (Randstad (gebied))
Station Schiedam Centrum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is een metrohalte en het enige spoorwegstation van Schiedam, gelegen aan de Oude Lijn.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd op 3 juni 1847 geopend met de naam Schiedam, toen het trajectdeel Den Haag - Delft - Rotterdam in gebruik werd genomen. Het was toen nog het enige station in Schiedam. Met de ombouw van de spoorlijn naar Hoek van Holland tot metrolijn zou het station in 2017 opnieuw het enige spoorwegstation van Schiedam worden.

In 1889 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door nieuwbouw van een ontwerp van Dirk Margadant. In 1891 werd de spoorlijn naar Maassluis geopend, in 1893 verlengd naar Hoek van Holland (de Hoekse Lijn).

In 1963 werd aan de sinds 1959 hooggelegen spoorbaan een nieuw gebouw naar ontwerp van Koen van der Gaast gebouwd met een opvallende geconstrueerde stationshal en aan het lager gelegen stationsplein een bijzondere vijfhoekig luifel. Een soortgelijke dakconstructie is nog aanwezig bij het station van Tilburg van dezelfde architect.

Vanaf 25 mei 1967 was de stationsnaam Schiedam-Rotterdam West. De internationale sneltreinen van en naar Hoek van Holland Haven reden namelijk via dit station en niet via Rotterdam Centraal. Per 24 mei 1998 werd de stationsnaam gewijzigd in Schiedam Centrum, want er komen hier geen internationale treinen meer.

In 2000 werd het stationsgebouw geheel vernieuwd en aangepast in verband met een verlenging van de oost-westlijn van de Rotterdamse metro. Met de bouw van de metrolijn verdween het entreegedeelte, maar de grote overkapping uit de jaren zestig bleef gehandhaafd. Boven de metroperrons werd een nieuwe overkapping gebouwd. De architect was Jan van Belkum van Ingenieursbureau ARCADIS.

Anno 2014 is Schiedam Centrum een station met poortjes.

Treinrampen[bewerken]

  • Op 10 augustus 1856 vond bij Schiedam het eerste grotere spoorwegongeval in Nederland plaats. De laatste trein botste op de voorlaatste trein. Dit kon gebeuren doordat er nog geen blokbeveiliging was. Er waren 3 doden en 5 gewonden.[2]
  • Op 4 mei 1976 vond vlak bij het station een frontale botsing plaats tussen een internationale sneltrein en een stoptrein. Bij deze ramp kwamen 24 mensen om het leven, 11 mensen raakten gewond.
1rightarrow blue.svg Zie Treinramp bij Schiedam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000.

Metro[bewerken]

Schiedam Centrum RET Metro
Station Schiedam Centrum.jpg
Plaats Schiedam
Afkorting Sdc
Opening 4 november 2002
Perrons 2
Perronsporen 3
Metrolijn  A   B   C 
Tramlijn  21   24 
Stadsbus 38 | 51 | 53 | 54
Streekbus 36 | 126 | 226
Nachtbus BOB-bus: B2 | B3 | B9 | B18 | B19
Vervoerder RET
NS
Connexxion
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Station Schiedam Centrum (Metro van Rotterdam)
Station Schiedam Centrum

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is tevens een belangrijk station voor de Rotterdamse metro. Het metrostation ligt aan de oost-westlijn en werd geopend op 4 november 2002, toen - in het kader van het project Beneluxlijn - de verlengde Calandlijn in gebruik werd genomen. De metrolijnen A en B hebben Schiedam Centrum als het eindpunt; metrolijn C rijdt via het westen van Schiedam en Hoogvliet door naar Spijkenisse. In oostelijke richting rijden de metro's naar Ommoord (lijn A), Nesselande (lijn B) en Capelle aan den IJssel (lijn C).

In de stationshal bevindt zich een klein kantoortje vanwaar men uitzicht over de stationshal heeft.

Sinds 2017[3] wordt de Hoekse Lijn van Schiedam naar Hoek van Holland Strand omgebouwd naar een metrolijn, die gekoppeld zal gaan wordt aan de metrolijnen A en B. Bij de aanleg van de metro heeft men hier al rekening mee gehouden; direct ten westen van het station is de fundering voor de aftakking al aanwezig op het bestaande viaduct. Door de ombouw tot metrolijn komen op het spoorwegstation twee sporen en perrons vrij. Er zijn plannen om die op termijn te gebruiken voor een spoorverdubbeling tussen Delft en Rotterdam.[4]

Tram-/buslijnen[bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van de RET en Connexxion (alleen buslijn 36) stoppen op station Schiedam Centrum:

Lijn Route Via Opmerkingen
 21  De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en zondagochtend.
 24  De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis
36 Station Schiedam Centrum - Den Haag, Leyenburg Maasland Viaduct, Naaldwijk, Honselersdijk, Poeldijk
38 Station Schiedam Centrum - Crooswijk Schiedam - Rotterdam Centraal - Hofplein - Pompenburg - Admiraal de Ruyterweg - Oude Noorden
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zondag.
53 Station Schiedam Centrum - Woudhoek via 's-Gravelandsepolder Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zaterdag en zondag.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen Ringlijn, heeft in de wijk De Gorzen geen eindpunt maar rijdt direct weer terug naar Station Schiedam Centrum.
126 Station Schiedam Centrum - Maassluis, Einthovendreef Vijfsluizen, station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct, station Maassluis West
226 Maassluis, Einthovendreef - Station Schiedam Centrum Maassluis West, Maasland Viaduct Rijdt alleen in de ochtendspits.
711 Hoek van Holland Zeeplein - Station Schiedam Centrum Hoek van Holland Strand, Hoek van Holland Haven Vervangend busvervoer, sneldienst
712 Maassluis West - Station Schiedam Centrum Maassluis Centrum Vervangend busvervoer, sneldienst
713 Hoek van Holland Zeeplein - Station Schiedam Centrum Hoek van Holland Strand, Hoek van Holland Haven, Maassluis West, Maassluis Centrum, Vlaardingen West, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen Oost, Schiedam Nieuwland Vervangend busvervoer, extra ritten Vlaardingen West - Schiedam Centrum
716 Hoek van Holland Zeeplein - Station Schiedam Centrum Hoek van Holland Strand Vervangend busvervoer, strandlijn. Rijdt allen tijdens top stranddagen.