Station Schiedam Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Schiedam Centrum   
De treinperrons met daarachter het metrostation.
De treinperrons met daarachter het metrostation.
Plaats Schiedam
Afkorting Sdm
Opening Trein: 3 juni 1847
Metro: 4 november 2002
Perrons 3 (trein)
2 (metro)
Perronsporen 4 (trein)
3 (metro)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Hoekse Lijn
Metrolijn(en)  A   B   C 
Tramlijn(en) 21 | 24
Buslijn(en) Stad: 38 | 51 | 53 | 54
Streek: 36 | 126 | 226
BOB-bus: B2 | B3 | B9
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder RET
- Tramvervoerder RET
- Busvervoerder RET en Connexxion
Reizigers 18.630 (2015)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Centrum
Station Schiedam Centrum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is het belangrijkste spoorweg- en metrostation van Schiedam, gelegen aan de Oude Lijn en de Hoekse lijn.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd op 3 juni 1847 geopend met de naam Schiedam, toen het trajectdeel Den Haag - Delft - Rotterdam in gebruik werd genomen. Het was toen nog het enige station in Schiedam.

In 1889 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door nieuwbouw van een ontwerp van Dirk Margadant. In 1891 werd de spoorlijn naar Maassluis geopend, in 1893 verlengd naar Hoek van Holland (de Hoekse Lijn).

In 1963 werd aan de sinds 1959 hooggelegen spoorbaan een nieuw gebouw naar ontwerp van Koen van der Gaast gebouwd met een opvallende geconstrueerde stationshal en aan het lager gelegen stationsplein een bijzonder vijfhoekig luifel. Een soortgelijke dakconstructie is nog aanwezig bij het station van Tilburg van dezelfde architect.

Vanaf 25 mei 1967 was de stationsnaam Schiedam-Rotterdam West, hier stopten de internationale sneltreinen van en naar Hoek van Holland Haven, die niet in Rotterdam Centraal stopten. Per 24 mei 1998 werd de stationsnaam gewijzigd in Schiedam Centrum, internationale treinen stoppen hier niet meer.

In 2000 werd het stationsgebouw geheel vernieuwd en aangepast in verband met een verlenging van de oost-westlijn van de Rotterdamse metro. Met de bouw van de metrolijn verdween het entreegedeelte, maar de grote overkapping uit de jaren zestig bleef gehandhaafd. Boven de metroperrons werd een nieuwe overkapping gebouwd. De architect was Jan van Belkum van Ingenieursbureau ARCADIS.

Anno 2014 is Schiedam Centrum een station met poortjes.

Treinrampen[bewerken]

  • Op 10 augustus 1856 vond bij Schiedam het eerste grotere spoorwegongeval in Nederland plaats. De laatste trein botste op de voorlaatste trein. Dit kon gebeuren doordat er nog geen blokbeveiliging was. Er waren 3 doden en 5 gewonden.[2]
  • Op 4 mei 1976 vond vlak bij het station een frontale botsing plaats tussen een internationale sneltrein en een stoptrein. Bij deze ramp kwamen 24 mensen om het leven, 11 mensen raakten gewond.
1rightarrow blue.svg Zie Treinramp bij Schiedam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2017 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen
2400 Intercity Lelystad CentrumSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Stopt alleen in de richting van Lelystad in Schiedam Centrum. Rijdt niet na 22:00 uur.
4100 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam CentrumMaassluisHoek van Holland Haven Hoek van Holland Strand Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts 6x per dag (tussen 10:30 en 15:30, 1x/uur)
4200 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam CentrumMaassluisMaassluis WestHoek van Holland Haven Rijdt niet na 20.00 uur en op zondag. Op vrijdagavond rijdt deze treinserie tot 22:00 uur. In de ochtendspits enkele treinen van/naar Hoek van Holland Haven
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend. Stopt in de richting van Dordrecht niet in Delft Zuid.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht
7100 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam CentrumVlaardingen Centrum Vier keer per uur. Rijdt uitsluitend in de spits.

Metro[bewerken]

Schiedam Centrum
Station Schiedam Centrum.jpg
Plaats Schiedam
Afkorting Sdc
Opening 4 november 2002
Perrons 2
Perronsporen 3
Metrolijn  A   B   C 
Vervoerder RET
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Station Schiedam Centrum
Station Schiedam Centrum

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is tevens een belangrijk station voor de Rotterdamse metro. Het metrostation ligt aan de oost-westlijn en werd geopend op 4 november 2002, toen - in het kader van het project Beneluxlijn - de verlengde Calandlijn in gebruik werd genomen. De metrolijnen A en B hebben Schiedam Centrum als het eindpunt; metrolijn C rijdt via het westen van Schiedam en Hoogvliet door naar Spijkenisse. In oostelijke richting rijden de metro's naar Ommoord (lijn A), Nesselande (lijn B) en Capelle aan den IJssel (lijn C).

In de stationshal bevindt zich een klein kantoortje vanwaar men uitzicht over de stationshal heeft.

In 2017[3] wordt de Hoekse Lijn van Schiedam naar Hoek van Holland Strand omgebouwd naar een metrolijn, die gekoppeld zal gaan wordt aan de metrolijnen A en B. Bij de aanleg van de metro heeft men hier al rekening mee gehouden; direct ten westen van het station is de fundering voor de aftakking al aanwezig op het bestaande viaduct.

Tram-/buslijnen[bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van de RET en Connexxion (alleen buslijn 36) stoppen op station Schiedam Centrum:

Lijn Route Via Opmerkingen
21 De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en zondagochtend.
24 De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis
36 Station Schiedam Centrum - Den Haag, Leyenburg Maasland Viaduct, Naaldwijk, Honselersdijk, Poeldijk
38 Station Schiedam Centrum - Crooswijk Schiedam - Rotterdam Centraal - Hofplein - Pompenburg - Admiraal de Ruyterweg - Oude Noorden
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zondag.
53 Station Schiedam Centrum - Woudhoek via 's-Gravelandsepolder Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zaterdag en zondag.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen Ringlijn, heeft in de wijk De Gorzen geen eindpunt maar rijdt direct weer terug naar Station Schiedam Centrum.
126 Station Schiedam Centrum - Maassluis, Einthovendreef Vijfsluizen, Station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct, Station Maassluis West
226 Maassluis, Einthovendreef - Station Schiedam Centrum Station Maassluis West, Maasland Viaduct Rijdt alleen in de ochtendspits.