Station Schiedam Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schiedam Centrum
Station Schiedam Centrum met Stationsplein.
Plaats Schiedam
Afkorting Sdm
Opening Trein: 3 juni 1847
Metro: 4 november 2002
Reizigers Trein: 27.164 (2018)[1]
Metro: 27.000 (2019)[2]
Constructie
Type Talud
Perrons 3 (trein)
Perronsporen 4 (trein) (Sporenschema)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Metrostation
Metrovervoerder RET
Type Talud
Perrons 2
Perronsporen 3
Metro
Lijn Richting Volgend station
 A  Vlaardingen West Schiedam Nieuwland
 A  Binnenhof Marconiplein
 B  Hoek van Holland Strand Schiedam Nieuwland
 B  Nesselande Marconiplein
 C  De Akkers Parkweg
 C  De Terp Marconiplein
Tram en bus
Tramvervoerder RET
Tramlijn  21   24 
Busvervoerder RET & EBS
Stadsbus 38 | 51 | 53 | 54
Streekbus 126 & 826
R-net 456
Nachtbus BOB-bus: B2 | B3 | B9 | B18 | B19
Ligging
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Centrum (Randstad)
Station Schiedam Centrum
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is een metrohalte en het enige spoorwegstation van Schiedam, gelegen aan de Oude Lijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 3 juni 1847 geopend met de naam Schiedam, toen het trajectdeel Den Haag - Delft - Rotterdam in gebruik werd genomen. Het was toen nog het enige station in Schiedam. Met de verbouwing van de spoorlijn naar Hoek van Holland tot metrolijn werd het station per 1 april 2017 opnieuw het enige spoorwegstation van Schiedam. Van 1 juni 1975 tot 1 april 2017 was er ook nog het station Schiedam Nieuwland (sinds 30 september 2019 metrostation).

In 1889 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door nieuwbouw van een ontwerp van Dirk Margadant. In 1891 werd de spoorlijn naar Maassluis geopend, in 1893 verlengd naar Hoek van Holland (de Hoekse Lijn).

In 1963 werd aan de sinds 1959 hooggelegen spoorbaan een nieuw gebouw naar ontwerp van Koen van der Gaast gebouwd met een opvallende geconstrueerde stationshal en aan het lager gelegen stationsplein een bijzondere vijfhoekig luifel. Een soortgelijke dakconstructie is nog aanwezig bij het station van Tilburg van dezelfde architect.

Vanaf 25 mei 1967 was de stationsnaam Schiedam-Rotterdam West. De internationale sneltreinen van en naar Hoek van Holland Haven reden namelijk via dit station en niet via Rotterdam Centraal. Per 24 mei 1998 werd de stationsnaam gewijzigd in Schiedam Centrum, want er komen hier geen internationale treinen meer.

In 2000 werd het stationsgebouw geheel vernieuwd en aangepast in verband met een verlenging van de oost-westlijn van de Rotterdamse metro. Met de bouw van de metrolijn verdween het entreegedeelte, maar de grote overkapping uit de jaren zestig bleef gehandhaafd. Boven de metroperrons werd een nieuwe overkapping gebouwd. De architect was Jan van Belkum van Ingenieursbureau ARCADIS.

Anno 2014 is Schiedam Centrum een station met poortjes.

Treinrampen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 10 augustus 1856 vond bij Schiedam het eerste grotere spoorwegongeval in Nederland plaats. De laatste trein botste op de voorlaatste trein. Dit kon gebeuren doordat er nog geen blokbeveiliging was. Er waren 3 doden en 5 gewonden.[3]
  • Op 4 mei 1976 vond ten westen van het station op de Hoekse Lijn een frontale botsing plaats tussen een internationale sneltrein en een stoptrein. Bij deze ramp kwamen 24 mensen om het leven, 11 mensen raakten gewond.
Zie Treinramp bij Schiedam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2021 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400/3700. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 20:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
3200 Intercity Arnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Rijdt alleen op woensdagen overdag. 4x/dag wordt er niet gereden tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal v.v. Vormt op woensdagen overdag tussen Rotterdam Centraal en Leiden Centraal een al of niet scheve tienminutendienst met de 2200/2400, tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport met de 700/1800/2400, tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal met de 3100/3500 en tussen Utrecht Centraal en Arnhem Centraal met de 3000/3100.
3700 Intercity DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500. Vormt tussen Dordrecht en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2200.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt op woensdag overdag tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal een tienminutendienst met de 5100/15100, en tussen Rotterdam en Den Haag een scheve kwartierdienst met de 5100. Vormt op andere dagen een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Vormt op woensdag overdag tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal een tienminutendienst met de 5100/15100, en tussen Rotterdam en Den Haag een scheve kwartierdienst met de 5100. Vormt op andere werkdagen overdag een kwartierdienst met de 5100.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

Station Schiedam Centrum is tevens een belangrijk station voor de Rotterdamse metro. Het metrostation ligt aan de oost-westlijn en werd geopend op 4 november 2002, toen - in het kader van het project Beneluxlijn - de verlengde Calandlijn in gebruik werd genomen. De metrolijnen A en B kregen Schiedam Centrum als het eindpunt; metrolijn C rijdt via het westen van Schiedam en Hoogvliet door naar Spijkenisse. In oostelijke richting rijden de metro's naar Ommoord (lijn A), Nesselande (lijn B) en Capelle aan den IJssel (lijn C).

In de stationshal bevindt zich een klein kantoortje vanwaar men uitzicht over de stationshal heeft.

Vanaf 1 april 2017[4] werd de Hoekse Lijn van Schiedam naar Hoek van Holland Strand verbouwd naar een metrolijn, die gekoppeld werd aan de metrolijnen A en B. Op 30 september 2019 ging de metro vanaf Schiedam doorrijden richting Hoek van Holland. Bij de aanleg van de metro en de bouw van het metrostation had men hier al rekening mee gehouden; direct ten westen van het station was de fundering voor de aftakking al aanwezig op het bestaande viaduct. Op deze plek was toen al een stuk spoor getrokken richting de Hoekse Lijn. Door de verbouwing tot metrolijn komen op het spoorwegstation twee sporen en perrons vrij. Er zijn plannen om die op termijn te gebruiken voor een spoorverdubbeling tussen Delft en Rotterdam.[5]

Tram-/buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van de RET en EBS (alleen buslijnen 456 en 826) stoppen op station Schiedam Centrum:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
 21  De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET Rijdt niet 's avonds na 20:00 uur en zondagochtend.
 24  De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET
38 Station Schiedam Centrum - Crooswijk Schiedam, Rotterdam Centraal, Hofplein, Pompenburg, Admiraal de Ruyterweg, Oude Noorden RET
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zondag.
53 Station Schiedam Centrum - Woudhoek 's-Gravelandsepolder RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zaterdag en zondag.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen Broersvest, Koemarkt RET Ringlijn, heeft in de wijk De Gorzen geen eindpunt maar rijdt direct weer terug naar station Schiedam Centrum.
126 Station Schiedam Centrum - Maassluis, Station West Vijfsluizen, station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct RET Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zondag.
456 Station Schiedam Centrum - Den Haag, Leyenburg A20 Maasland Viaduct, Naaldwijk, Honselersdijk, Poeldijk EBS R-net
826 Station Schiedam CentrumHonselersdijk, FloraHolland Vlaardingen, Maasland, Maassluis EBS Rijdt alleen in de ochtendspits
Zie de categorie Station Schiedam Centrum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.