Schiedam Nieuwland (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Schiedam Nieuwland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Schiedam Nieuwland RET Metro
Station Schiedam Nieuwland
Station Schiedam Nieuwland
Plaats Schiedam
Afkorting Sdn
Opening 1 juni 1975
Sluiting 1 april 2017 (bij NS)
Heropening 1 september 2017
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  A   B 
Vervoerder RET
Reizigers 2205 (2014)[1]
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 23′ OL
Schiedam Nieuwland (metrostation)
Schiedam Nieuwland (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Nieuwland in de Schiedamse wijk Nieuwland wordt tussen april en september 2017 omgebouwd van spoorwegstation naar metrostation. Het station werd geopend op 1 juni 1975 als voorstadshalte aan de Hoekse Lijn.

Het station is genoemd naar de gelijknamige wijk Schiedam Nieuwland. Deze wijk is tevens verbonden met het Rotterdamse metronet door het ondergrondse metrostation Parkweg, al ligt dit metrostation op geruime afstand van het treinstation.

Op het station is ook overstapgelegenheid op de Rotterdamse tram: lijn 21 en lijn 24. Ook kan men overstappen op buslijn 51 (niet 's avonds en niet op zon- en feestdagen) van de RET. Ook deze halte ligt op enige afstand: vroeger lag hij onder het station maar met de komst van de Citadis-trams moest hij naar het noorden worden verlegd. Daarmee liggen deze gecombineerde bus- en tramhaltes recht tegenover het Vlietland Ziekenhuis. Ook het station Schiedam Nieuwland ligt op loopafstand van dit ziekenhuis.

Anno 2014 was Schiedam Nieuwland een station met poortjes.

Treinen[bewerken]

Per 1 april 2017 heeft NS de treindienst op de lijn beëindigd.

Tram-/buslijnen[bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van de RET stoppen op station Schiedam Nieuwland:

Lijn Route Via Opmerkingen
21 De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en zondagochtend.
24 De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zondag.
713 Hoek van Holland Zeeplein Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis Centrum, Maassluis West,

Hoek van Holland Haven, Hoek van Holland Strand

Vervangend Vervoer Hoekse Lijn
Station Schiedam Centrum

Ombouw naar metrostation[bewerken]

In 2017[2] wordt de Hoekse Lijn overgenomen door de Rotterdamse metro, die gereden wordt door de RET. Op station Schiedam Nieuwland zullen de Rotterdamse metrolijnen A en B gaan stoppen. Het station zal tussen april en september 2017 worden omgebouwd naar een metrostation. Het nieuwe station kan in die vijf maanden echter niet voltooid worden. Daarom zal er in 2017 eerst sprake zijn van een tijdelijk station bij aanvang van de metrodienst op de Hoekse Lijn, waarna het definitieve station gebouwd zal worden. Dit zal begin 2018 af zijn[3].

Externe links[bewerken]