Station Schiedam Nieuwland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Schiedam Nieuwland   
Station Schiedam Nieuwland
Station Schiedam Nieuwland
Plaats Schiedam
Afkorting Nwl
Opening 1 juni 1975
Sluiting 1 april 2017 (bij NS)
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Hoekse Lijn
Tramlijn(en) 21 | 24
Buslijn Stad: 51
Vervoerder(s) NS
RET
Reizigers 2.205 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 23′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Nieuwland
Station Schiedam Nieuwland
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Nieuwland is een spoorwegstation in Schiedam en werd geopend op 1 juni 1975. Deze voorstadshalte ligt aan de Hoekse Lijn.

Het station is genoemd naar de gelijknamige wijk Schiedam Nieuwland. Deze wijk is tevens verbonden met het Rotterdamse metronet door het ondergrondse metrostation Parkweg, al ligt dit metrostation op geruime afstand van het treinstation.

Op het station is ook overstapgelegenheid op de Rotterdamse tram: lijn 21 en lijn 24. Ook kan men overstappen op buslijn 51 (niet 's avonds en niet op zon- en feestdagen) van de RET. Ook deze halte ligt op enige afstand: vroeger lag hij onder het station maar met de komst van de Citadis-trams moest hij naar het noorden worden verlegd. Daarmee liggen deze gecombineerde bus- en tramhaltes recht tegenover het Vlietland Ziekenhuis. Ook het station Schiedam Nieuwland ligt op loopafstand van dit ziekenhuis.

Anno 2014 is Schiedam Nieuwland een station met poortjes.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2017 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4100 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam NieuwlandMaassluisHoek van Holland Haven Hoek van Holland Strand Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts 6x per dag (tussen 10:30 en 15:30, 1x/uur)
4200 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam NieuwlandMaassluisMaassluis WestHoek van Holland Haven Rijdt niet na 20.00 uur en op zondag. Op vrijdagavond rijdt deze treinserie tot 22:00 uur. In de ochtendspits enkele treinen van/naar Hoek van Holland Haven
7100 Sprinter Rotterdam CentraalSchiedam NieuwlandVlaardingen Centrum Vier keer per uur. Rijdt uitsluitend in de spits.

Tram-/buslijnen[bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van de RET stoppen op station Schiedam Nieuwland:

Lijn Route Via Opmerkingen
21 De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en zondagochtend.
24 De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Station Schiedam Nieuwland, Vlietland Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zondag.

Toekomst[bewerken]

In 2017[2] wordt de Hoekse Lijn overgenomen door de Rotterdamse metro, die gereden wordt door de RET. Op station Schiedam Nieuwland zullen de Rotterdamse metrolijnen A en B gaan stoppen.

Externe links[bewerken]