Station Schiedam Kethel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Kethel)
    Station Schiedam Kethel (stopplaats Kethel-Kerklaan)   
Station Schiedam Kethel
Afkorting Ket
Opening 1892
Sluiting 1938
Heropening Gepland
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Ligging
Plaats Schiedam
Coördinaten 51° 56′ 23″ NB, 4° 23′ 32″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiedam Kethel (Rotterdam)
Station Schiedam Kethel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schiedam Kethel is een gepland station in de Schiedamse wijk Kethel. De Stopplaats Kethel-Kerklaan was eerder al een stopplaats aan de Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam. Het bevond zich tussen de huidige stations Delft Campus en Schiedam Centrum. De halte werd geopend in 1892 en gesloten in 1938.

Heropeningsplannen[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2010 besloot de Tweede Kamer besloten dat de heropening van station Kethel, onder de naam Schiedam Spaland, er niet komt. Dit station zou een paar honderd meter zuidelijker komen te liggen dan de oude stopplaats, bij de al bestaande tunnel onder het spoor. Het zou een halte zijn voor stoptreinen tussen Rotterdam en Den Haag. Minister Schultz van Haegen was tegen de bouw van het station omdat er dan extra sporen nodig zouden zijn. Volgens haar kost dat te veel geld. Volgens de gemeente Schiedam zouden er per dag 2500 reizigers gebruikmaken van het station.[1]

In november 2022 besloten de Rijksoverheid, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag en Rotterdam het station te heropenen onder de naam Schiedam Kethel. Dit station komt op dezelfde plek als bij de eerdere geplande heropening. Deze heropening is onderdeel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Naast dit station worden er nog 3 andere stations gebouwd: Rijswijk Buiten, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark.