Station Delft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Delft   
Plaats Delft
Afkorting Dt
Opening 3 juni 1847
Heropening 9 april 2015
Perrons 1
Perronsporen 2
Spoorlijn Oude Lijn
Tramlijn 1 | 19
Buslijn(en) Stad: 60 | 61 | 62 | 64 | 69
Streek: 32 | 33 | 37 | 40
51 | 53 | 55 | 174
Nacht: N5
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder Connexxion, RET en HTMbuzz
Reizigers 34.490 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 22′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Delft
Station Delft
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Delft in 2007

Station Delft is het belangrijkste station van Delft, daarnaast is er station Delft Zuid. Het ligt aan de Oude Lijn, tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste trein passeerde Station Delft op 31 mei 1847. Het station, dat op 3 juni 1847 zijn deuren opende, was aanvankelijk gesitueerd aan de Houttuinen. Doordat de toestroom van passagiers en goederen binnen enkele decennia sterk gegroeid was voor het relatief kleine station, werd er enkele honderden meters zuidelijker in 1885 een nieuw station geopend. Dit gebouw is een ontwerp van Christiaan Posthumus Meyjes sr.

Het formele adres van dit complex werd Van Leeuwenhoeksingel 41. Het plein vóór het nieuwe station werd na verloop van tijd "Stationsplein" genoemd, al zou deze naam pas vanaf 1992 officieel in de boeken verschijnen. Rond 1998 werd besloten om dit stationsplein een nieuw aanzicht te geven, dat zou aansluiten bij het nieuwe motto "Delft Kennisstad". De bushaltes kregen een logischer indeling, een fietsenkuil werd geplaatst met nieuwe fietsenrekken, en een digitale zuil met vertrektijden van de bussen werd geplaatst. Tot restauratie van het stationsgebouw zelf werd enige jaren later besloten. Sinds begin 21e eeuw is de bovenverdieping van het stationsgebouw – dat gedurende langere tijd had leeggestaan – in gebruik als studentenwoning.

Spoortunnel en nieuw station[bewerken]

Vanaf 2009 is er gebouwd aan een spoortunnel om het viaduct te vervangen. Op 28 februari 2015 zijn de nieuwe spoortunnel en het nieuwe stationsgebouw, na ongeveer 6 jaar bouwen, geopend voor het publiek, terwijl de officiële opening op 9 april 2015 plaatsvond. De spoortunnel is hierbij omgedoopt tot Willem van Oranjetunnel.

Van het nieuwe station (2015) is het bovengrondse gedeelte ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft. Het ondergrondse deel is ontworpen door het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel. Het meerlaags station heeft een hal met een gewelfd plafond met lamellen waarop een stadsplattegrond van Delft uit 1877 is uitgebeeld. De kolommen en muren van de stationshal zijn bekleed met gebroken tegels in een hedendaagse variant op Delfts blauw. Tussen stationshal en de perrons van de spoortunnel (tweede laag onder de grond) bevindt zich de fietsenstalling. De entree van het station is aan de kant van de binnenstad (Westvest). Het station wordt later geïntegreerd met het stadskantoor.

OV-chipkaart[bewerken]

Dit nieuwe station is sinds 28 februari 2015 afgesloten met OVC-poorten.

Treinen[bewerken]

Sinds de NS-dienstregeling 2012 stoppen op station Delft meer intercitytreinen, waaronder ook de intercitytreinen tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Het station wordt in de dienstregeling 2018 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSDelftRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 22:00 uur.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht

Tussen 1996 en 2003 was station Delft geen intercitystation en stopten er enkel stop- en sneltreinen.

Tram-/buslijnen[bewerken]

De volgende tram-/buslijnen stoppen op station Delft:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
A 1 Delft Tanthof De Hoven Passage HTM
N5 Centrum (Buitenhof) HTMbuzz HTM Nachtbuzz, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
B 1 Scheveningen Noorderstrand Spoorzone Delft, Rijswijk, Hoornbrug, Laakkwartier, Station Hollands Spoor, Centrum, Kneuterdijk, Vredespaleis, World Forum, Statenkwartier, Kurhaus HTM
C 19 Leidschendam Leidsenhage Spoorzone Delft, Rijswijk, Ypenburg, Nootdorp, Station Ypenburg, Leidschenveen, Sijtwendetunnel HTM
D Uitstaphalte
E 40 Rotterdam Centraal Zuidpoort, TU Delft, De Zweth, Overschie RET Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
55 Zoetermeer Centrum-West Zuidpoort, TU Delft, Delfgauw, Pijnacker Connexxion
174 Rotterdam Station Noord Zuidpoort, TU Delft, Berkel Westpolder, Berkel, Bergschenhoek RET Tussen Delft en Berkel Westpolder als gemaksbus met beperkte dienst van maandag t/m vrijdag.
F 37 Delfgauw Ruyven Zuidpoort, Wippolder, Emerald Connexxion
51 Den Haag Grote Markt Sion, Rijswijk Station, Haagse Markt Rijdt niet na 22.00 uur.
53 Rijswijk Station 't Haantje Rijdt alleen op werkdagen tussen 7.30 en 18.30 uur.
Rijdt tussen 9.30 en 16.00 uur als belbus.
69 Technopolis Zuidpoort, TU Delft Stadsdienst Delft, rijdt alleen op werkdagen van 07.00 tot 23.45 uur.
G 32 Naaldwijk Busstation Den Hoorn, Schipluiden, De Lier Connexxion
33 Naaldwijk Busstation Den Hoorn, Schipluiden, Maasland (Viaduct), Maassluis (Station, Station West), Maasdijk
37 Den Haag Leyenburg Reinier de Graaf Gasthuis, Buitenhof, Den Hoorn, Harnaschpolder, Wateringse Veld
62 Tanthof Reinier de Graaf Gasthuis, Buitenhof Stadsdienst Delft, Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag.
H Stadsdienst Delft
60 Tanthof De Hoven Passage, Voorhof Connexxion
61 Kuyperwijk Hof van Delft, Hoornse Hof
64 Tanthof De Hoven Passage, Voorhof Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag.
I Stadsdienst Delft
60 Nootdorp Centrum Zuidpoort, GGZ Delftland, Defensie, Craeyenburch Connexxion
61 IKEA Markt, Stadhuis
64 IKEA Zuidpoort, Botanische Tuin Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag.

Toelichtingen op de buslijnen:

Station sinds begin 2015[bewerken]

Het oude monumentale station zal na de aanleg van de Willem van Oranjetunnel een commerciële functie krijgen. De hoofdingang van het nieuwe ondergrondse station en Stadskantoor in Delft ligt sinds maart 2015 aan het Stationsplein en langs de Westersingelgracht. Op het Stationsplein is het busstation en onder dit Stationsplein een fietsenstalling voor 5000 fietsen. Na afbraak van het spoorwegviaduct wordt aan de Coenderstraat de ingang van het Stadskantoor gebouwd.

Externe link[bewerken]