Station De Vink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    De Vink   
Station De Vink
Station De Vink
Plaats Leiden en Voorschoten
Afkorting Dvnk
Opening 1906
Sluiting 15 mei 1928
Heropening 31 mei 1985
Perrons 2 (Eilandperrons)
Perronsporen 4
Spoorlijn Oude Lijn
Buslijn(en) Stad: 1 | 2 | 3
Vervoerder(s) NS
Arriva
Reizigers 3.066 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 9′ NB, 4° 27′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station De Vink
Station De Vink
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station De Vink is een spoorweghalte, gelegen nabij de vroegere uitspanning/speeltuin/hotel De Vink en de vroegere buurtschap De Vink (thans vastgebouwd aan Leiden) aan het traject Leiden - Den Haag. Het station ligt tussen de Leidse nieuwbouwwijk Stevenshof en de Voorschotense wijk Noord-Hofland, op bijna 3 kilometer afstand van station Leiden Centraal en 2 kilometer afstand van station Voorschoten. Het station ligt op een gemeentegrens: de sporen richting Den Haag liggen op het grondgebied van de gemeente Leiden, die naar Leiden in de gemeente Voorschoten.

Geschiedenis[bewerken]

De halte werd het eerst geopend in 1906 en weer gesloten op 15 mei 1928. De huidige halte, iets zuidelijker gelegen dan de oorspronkelijke halte, werd geopend op 31 mei 1985 onder de naam Leiden De Vink. Korte tijd later verviel Leiden. Het station lag destijds op de gemeentegrens van Leiden en Voorschoten, die ter plekke gevormd werd door de spoorweg. De twee perrons waaruit het station toen bestond lagen als gevolg daarvan in verschillende gemeenten. Als gevolg daarvan werd De Vink dan ook het enige NS-station in Nederland zonder plaatsnaam.

Sinds de spoorverdubbeling tussen Leiden en Den Haag in 1995 heeft station De Vink twee eilandperrons, met in totaal vier sporen. Vanwege deze uitbreiding werd een nieuw gebouw geplaatst.

De Vink heeft geen loketten meer. Reizigers kunnen een treinkaartje kopen bij kaartautomaten en informatie krijgen bij een informatiezuil.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2017 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4600 Sprinter Den Haag CentraalDe VinkLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespAlmere CentrumLelystad CentrumZwolle
6300 Sprinter Den Haag CentraalDe Vink Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tot Leiden Centraal.

Buslijnen[bewerken]

De volgende buslijnen van Arriva stoppen op station De Vink:

Lijn Bestemming Via
1 Leiderdorp, Rijnland Ziekenhuis Leiden CS, Station Leiden Lammenschans
2 Leiderdorp, Oranjewijk Leiden CS, Station Leiden Lammenschans, Rijnland Ziekenhuis
3 Leiden, Merenwijk Station Leiden Lammenschans, Leiden CS

Rond Station De Vink[bewerken]