Station De Vink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    De Vink   
Station De Vink
Afkorting Dvnk
Opening 1906
Sluiting 15 mei 1928
Heropening 31 mei 1985
Perrons 2 (Eilandperrons)
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn Oude Lijn
Stadsbus(sen) 1 t/m 4
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 3.267 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Leiden en Voorschoten
Coördinaten 52° 08′ 45″ NB, 4° 27′ 28″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station De Vink (Randstad)
Station De Vink
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station De Vink is een spoorweghalte in Nederland, gelegen nabij de vroegere uitspanning/speeltuin/hotel De Vink en de vroegere buurtschap De Vink (inmiddels vastgebouwd aan Leiden) aan het traject Leiden - Den Haag. Het station ligt tussen de Leidse nieuwbouwwijk Stevenshof en de Voorschotense wijk Noord-Hofland, op bijna 3 kilometer afstand van station Leiden Centraal en 2 kilometer afstand van station Voorschoten. Het station ligt op een gemeentegrens: de sporen richting Den Haag liggen op het grondgebied van de gemeente Leiden, die naar Leiden in de gemeente Voorschoten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De halte werd het eerst geopend in 1906 en weer gesloten op 15 mei 1928. De huidige halte, iets zuidelijker gelegen dan de oorspronkelijke halte, werd geopend op 31 mei 1985 onder de naam Leiden De Vink. Korte tijd later verviel Leiden. Het station lag destijds op de gemeentegrens van Leiden en Voorschoten, die ter plekke gevormd werd door de spoorweg. De twee perrons waaruit het station toen bestond lagen in verschillende gemeenten. Ook na de spoorverdubbeling is die situatie blijven bestaan: wie richting Den Haag reist stapt in Leiden op de trein, wie richting Leiden Centraal reist stapt in Voorschoten op de trein.

Sinds de spoorverdubbeling tussen Leiden en Den Haag in 1995 heeft station De Vink twee eilandperrons, met in totaal vier sporen. Vanwege deze uitbreiding werd een nieuw gebouw geplaatst.

De Vink heeft geen loketten meer. Reizigers kunnen een treinkaartje kopen bij kaartautomaten en informatie krijgen bij een informatiezuil.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2023 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDe VinkLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur en in het weekend wordt er niet gereden tussen Hoofddorp en Den Haag Centraal v.v. en tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd
4600 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDe Vink – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespAlmere CentrumAlmere BuitenLelystad CentrumZwolle Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDe Vink) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen van Arriva stoppen op station De Vink:

Lijn Bestemming Via
1 Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis Leiden CS, Station Leiden Lammenschans
2 Leiderdorp, Oranjewijk Leiden CS, Station Leiden Lammenschans, Alrijne Ziekenhuis
3 Leiden, Merenwijk Station Leiden Lammenschans, Leiden CS
4 Leiden, Merenwijk Zuid-West, Leiden CS

Rond station De Vink[bewerken | brontekst bewerken]