Joke Smit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joke Smit
Joke Smit in 1974.
Joke Smit in 1974.
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Elisabeth Smit
Geboren 27 augustus 1933
Overleden 19 september 1981
Partij PvdA
Politieke functies
1970-1971 Gemeenteraad Amsterdam
Parlement & Politiek - biografie
Portaal:  Politiek
Feminisme
Joke Smit ontvangt de Annie Romein-prijs 1979 uit handen van Anneke Reuvekamp

Johanna Elisabeth (Joke) Smit (Utrecht, 27 augustus 1933 – Amsterdam, 19 september 1981) was een Nederlands taalkundige, journalist, politicus en feminist. Haar artikel Het onbehagen bij de vrouw (1967) geldt als begin van de tweede feministische golf in Nederland.

Levensloop[bewerken]

Joke Smit werd geboren op 27 augustus 1933 als dochter van een onderwijzer in de gemeente Vianen. Ze groeide op in een Nederlands-hervormd gezin met zes kinderen en liep school aan het Christelijk Gymnasium Utrecht. Ze studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werd lerares Frans op een aantal middelbare scholen tussen 1955 en 1966. In 1956 trouwde ze met Constant Kool met wie ze twee kinderen kreeg. In 1962 bracht ze een jaar als freelance journalist in Parijs, waar ze artikelen schreef voor het NRC Handelsblad en Het Parool. Daarna was ze redacteur en redactiesecretaris van het literair tijdschrift Tirade. In 1966 werd ze wetenschappelijk hoofdmedewerker aan het instituut voor Vertaalkunde van de Universiteit van Amsterdam.

In 1966 sprak Smit zich voor het eerst publiekelijk uit als feminist door de vrouw zelf het recht toe te kennen om te beslissen over abortus. In november 1967 brak ze definitief door met het artikel Het onbehagen bij de vrouw waarin ze de frustratie van getrouwde vrouwen beschreef die meer wilden dan een bestaan als moeder en huisvrouw. Dit essay groeide uit tot manifest van de tweede feministische golf in Nederland. In 1967 werd Smit lid van de Partij van de Arbeid. In 1968 stichtte ze samen met Hedy d'Ancona de actiegroep Man Vrouw Maatschappij, waarvan ze voorzitter en actief lid werd. In september 1970 werd ze verkozen tot Amsterdams gemeenteraadslid en bleef aan tot september 1971. In 1971 werd ze redacteur van het wetenschappelijk partijblad Socialisme & Democratie. Ze nam deel aan vele commissies, zoals de Programmaraad TV van de NOS, de Commissie Open School en de Emancipatie Kommissie.

Smit verwierf bekendheid met vooruitstrevende voorstellen voor een herverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid in de maatschappij. Zo pleitte ze ervoor dat zowel mannen als vrouwen dertig uur per week werken om een salaris te verdienen. Dit zou het mogelijk maken allerlei onbetaalde zorgtaken en huishoudelijk werk eerlijk te verdelen. In de jaren zeventig publiceerde ze over vrouwenzaken in de politiek, vrouwenrechten, de emancipatie van lesbische vrouwen, feminisme en socialisme, en onderwijs voor meisjes en vrouwen.

In 1974 verbrak Smit haar huwelijk en had vanaf 1978 een relatie met Jeroen de Wildt. In 1979 uitte ze haar zorgen over de herinvoering van de hoofddoek in het toen net tot islamitische republiek herdoopte Iran. Volgens haar stond de sluier voor "het recht op verstoting, voor geïnstitutionaliseerde jaloezie tussen vrouwen, voor het wegsnijden van erotische verlangens, voor vormen van apartheid die hopelijk minder zijn dan in Zuid-Afrika, maar vermoedelijk nog dieper ingrijpen in het leven van mensen, voor een stelsel van onderhorigheid dat vervolgens benoemd wordt als de waardigheid van de vrouw."[1] In 1979 kreeg Smit de Annie Romein-Verschoor-prijs van het feministische tijdschrift Opzij (dat Het onbehagen bij de vrouw opnieuw publiceerde in hun jubileumjaar 2007).

Monument voor Joke Smit in Leiden (Cune van Groeningen)

Op 19 september 1981 overleed Joke Smit aan borstkanker in een Amsterdams ziekenhuis. Een week na haar overlijden zond Achter het nieuws een kort daarvoor opgenomen interview uit van Els Bonger waarin Smit de uitspraak deed: "Ik wil dat het beter wordt voor mijn dochter en kleindochter." Na haar dood werd haar naam verbonden aan een tweejaarlijkse Joke Smit-prijs, een Joke Smit College, een Joke Smit Stichting, de Joke Smit-landen in Enschede, een Joke Smit Instituut en het Utrechtse Joke Smitplein en Joke Smitlaan in Zutphen, evenals meerdere scholen en straten in andere Nederlandse gemeenten. Bij Station De Vink in Leiden staat op het Alexandrine Tinneplein het Monument voor Joke Smit.

Bibliografie[bewerken]

  • 1967 - Het onbehagen bij de vrouw, De Gids, november 1967
  • 1969 - Rok en rol. Vrouw (en man) in een veranderende samenleving, samen met H. Misset en E. Engelsman, De Arbeiderspers - Amsterdam
  • 1972 - Hé zus, ze houen ons eronder. Een boek voor vrouwen en oudere meisjes, Bruna - Utrecht/Antwerpen
  • 1975 - De moeder van Marie kan méér. Gebundelde artikelen 1971-1975, Bruna - Utrecht/Antwerpen
  • 1984 - Er is een land waar vrouwen willen wonen, verzamelbundel

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]