Achter het Nieuws (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Achter het nieuws
Genre nieuws
Presentatie W.L. Brugsma
Joop Daalmeijer
Ati Dijckmeester
Jan de Graaff
Paul Witteman
Joop van Zijl
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1960
Einde 1992
Netwerk of omroep VARA
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Achter het Nieuws was van 1960 tot 1992 de actualiteitenrubriek van de VARA-televisie. Opvallend was de herkenningsmelodie waarbij op een elektrische typemachine op een papier de letters Achter het nieuws werden getypt.

In 1978 en 1979 was het programma een onderdeel van het programma VARA-Visie, maar het keerde na een jaar weer onder zijn eigen titel terug. In 1992 ging Achter het Nieuws samen met NOS-Laat op in het programma NOVA.

Het programma werd in de loop der jaren onder meer gepresenteerd door W.L. Brugsma, Joop Daalmeijer, Ati Dijckmeester, Paul Witteman en Joop van Zijl. Enkele verslaggevers waren Herman Wigbold, Koos Postema, Frits Bom, Hans Emans en Jan van Loenen.

Henk van Hoorn, Jan van Loenen en Joop van Zijl tijdens een kort geding in 1983 tegen het VARA-bestuur, dat had besloten de uitzendingen van Achter het Nieuws op te schorten omdat de redactie zich verzette tegen de benoeming van Jan Nagel als tijdelijke nieuwe eindredacteur

Literatuur[bewerken]

  • Mirjam Prenger, Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig: Achter het nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek, AMB, Diemen, 2014. ISBN 978-90-79700-73-8.