Joop van Zijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop van Zijl
Joop van Zijl (2010)
Joop van Zijl (2010)
Geboren 23 januari 1935
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1954 - 2014
Bekend van NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Joop van Zijl (Haarlem, 23 januari 1935) is een Nederlands journalist en presentator. Hij presenteerde het NOS Journaal van 1977 tot 1996.

Loopbaan[bewerken]

Joop van Zijl was al vroeg betrokken bij de radio en de muziek. Als tiener begon hij rond 1950 in het voormalige Sint Johannes de Deo ziekenhuis te Haarlem met radio-uitzendingen vanuit een bezemkast. Op 19-jarige leeftijd mocht hij participeren in het fameuze jongerenproject Minjon van de AVRO. In 1956 moest hij in militaire dienst, maar hij kon die ontlopen door in Nieuw-Guinea medewerker te worden bij de Radio Omroep Nederlands Nieuw-Guinea.

Daarvan teruggekeerd, werkte hij vanaf 1959 als freelancer voor diverse radio- en televisieprogramma's, vanaf 1961 in vaste dienst voor AVRO's Radiojournaal. Ook werkte hij voor het NTS Journaal en Televizier. Vanaf 1966 maakt hij voor de NTS diverse achtergrondprogramma's: Monitor, Scala, Ter Visie en Panoramiek.

Vanaf 1976 was Van Zijl eindredacteur en presentator van het NOS Journaal (NOS). Hij ontwikkelde zich tot een ware anchorman, een lange periode die slechts even werd onderbroken toen hij tussen 1981 en 1983 overstapte naar de VARA-actualiteitenrubriek Achter het Nieuws. Naast nieuws presenteerde hij ook graag muziekevenementen en versloeg hij een aantal grote gebeurtenissen als de begrafenissen van Koningin Wilhelmina en Winston Churchill.

Na zijn afscheid in 1996 was hij nog ieder jaar commentator in de jaarlijkse tv-uitzending van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker wat hij deed vanaf 1984 tot en met 2014.

Voorts werkt hij één keer per week als presentator voor een nieuwsprogramma bij Omroep Flevoland. Met deze provincie heeft hij extra affiniteit, omdat zijn beide kinderen hier wonen. Ook sprak hij het commentaar in bij de animatiefilmpjes van de VARA kennisquiz twee voor twaalf. Bij de Concertzender presenteert hij een dagelijks programma over Johann Sebastian Bach.

Joop van Zijl is bekend als een groot liefhebber van treinen.

Hans van Zijl (1940 - 1998), was de broer van Joop, en jarenlang nieuwslezer bij de radionieuwsdienst van het ANP.

Externe link[bewerken]