Station Hoorn Kersenboogerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Station Hoorn Kersenboogerd   
Station Hoorn Kersenboogerd.jpg
Afkorting Hnk
Opening 1986
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Vervoerder(s) NS
Reizigers 5111 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 5′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoorn Kersenboogerd
Station Hoorn Kersenboogerd
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoorn Kersenboogerd is een spoorwegstation in de wijk Kersenboogerd, het oosten van Hoorn, gelegen aan de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen.

Het station werd geopend op 29 mei 1983 en is een voorbeeld van een voorstadshalte. Het werd ontworpen door ir. J. Bak van Articon.

Direct ten oosten van het station ligt Hoorn Kersenboogerd Opstel (afkorting "Hnko"), een opstelspoor dat tot december 2013 gebruikt werd door de sprinter 3300 om te keren. Vanaf december 2013 tot december 2016 werd dit niet gebruikt, de sprinters keerden destijds op Hoorn Kersenboogerd zelf. Vanaf december 2016 keren de sprinters weer lang, en hierbij wordt het keerspoor weer gebruikt. Tot Hnko ligt dubbelspoor, de lijn naar Enkhuizen gaat vanaf hier verder als enkelspoor.

Hoorn Kersenboogerd is een station met poortjes.[2][3]

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries bedienen Hoorn Kersenboogerd:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2900 Intercity EnkhuizenHoorn KersenboogerdHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenRoermondMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3300 Sprinter Leiden CentraalHoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd Vanaf 20:00 uur niet tussen Leiden Centraal - Hoofddorp
3900 Intercity EnkhuizenHoorn KersenboogerdHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
4500 Intercity Amsterdam CentraalHoornHoorn KersenboogerdEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de ochtendspits naar Amsterdam C. en in de avondspits naar Enkhuizen.

Voetnoten[bewerken]

Externe links[bewerken]