Station Hoorn Kersenboogerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Hoorn Kersenboogerd   
Station Hoorn Kersenboogerd
Afkorting Hnk
Opening 29 mei 1983
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Stadsbus(sen) 14
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 3.435 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Hoorn
Coördinaten 52° 39′ 12″ NB, 5° 5′ 6″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoorn Kersenboogerd (Randstad)
Station Hoorn Kersenboogerd
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoorn Kersenboogerd is een spoorwegstation in de wijk Kersenboogerd, in het oosten van Hoorn, gelegen aan de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen.

Het station werd geopend op 29 mei 1983 en is een voorbeeld van een voorstadshalte. Het werd ontworpen door ir. J. Bak van Articon (een dochteronderneming van NS)..

Direct ten oosten van het station ligt een opstelspoor (Hoorn Kersenboogerd Opstel, afkorting "Hnko") dat door de sprinters uit de richting Hoofddorp gebruikt kan worden om te keren. Tot het opstelspoor ligt dubbelspoor, de lijn naar Enkhuizen gaat vanaf hier verder als enkelspoor. Het keerspoor is eind 2008 in gebruik genomen na de aanleg van de Hemboog bij station Amsterdam Sloterdijk, die rechtstreekse treinen tussen Hoorn Kersenboogerd en Schiphol/Hoofddorp mogelijk maakte. Van eind 2013 tot eind 2016 was het keerspoor niet in gebruik en werd er langs het perron op Hoorn Kersenboogerd zelf gekeerd. Omwonenden van het opstelspoor stellen al jarenlang overlast te ondervinden van het gebruik daarvan, door geluidsoverlast van de treinen en het personeel, het bederven van het uitzicht en inkijk in hun tuinen.[2]

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries bedienen Hoorn Kersenboogerd:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoorn KersenboogerdHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt van maandag t/m donderdag in de vroege ochtend en in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag de hele dag en vervangt dan Intercity 3900 tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal en intercity 800 tussen Amsterdam Centraal en Maastricht. Stopt alleen 's avonds na 19:30 (ma-vr) of 23:00 (weekend) in Amsterdam Bijlmer ArenA. Stopt niet in Zaandam.
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoorn KersenboogerdHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag enkel tussen Eindhoven Centraal en Heerlen. Wordt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag vervangen door intercity 2900. Rijdt van maandag t/m donderdag in de avonduren enkel tussen Sittard en Heerlen en rijdt dan 1x/uur.
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalHoornHoorn KersenboogerdEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting, rijdt niet op vrijdag.

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijn van Connexxion stopt op station Hoorn Kersenboogerd:

  • Lijn 14: Hoorn (Station - Centrum - Kersenboogerd)

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 5.221
2020 2.587
2021 2.488
2022 3.435

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]