Naar inhoud springen

Station Weesp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Weesp   
De voorzijde van het station met de kloktoren.
Afkorting Wp
Opening 10 juni 1874
Perrons 2
Perronsporen 4 [1]
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn(en) Flevolijn
Oosterspoorweg
Schiphollijn
Streekbus(sen) GVB: 49
Transdev: 106 & 110
Buurtbus(sen) Syntus Utrecht: 522
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder GVB, Transdev & Syntus Utrecht
Reizigers 14.089 (2023)[2] per dag
Ligging
Plaats Weesp
Coördinaten 52° 18′ 47″ NB, 5° 2′ 37″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Weesp (Randstad)
Station Weesp
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Weesp is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Weesp, gemeente Amsterdam. In Weesp komen de Oosterspoorweg, Flevolijn en Schiphollijn bij elkaar. Weesp is daardoor een belangrijk overstapstation voor reizigers tussen Amsterdam/Schiphol en Almere/Hilversum.

Het huidige station bestaat uit 2 eilandperrons, en in totaal 6 sporen, waarvan 2 sporen voor doorgaande treinen. Op de eilandperrons wordt veel gebruikgemaakt van cross-platform-overstap. Ook komt het voor dat tijdens een cross-platform-overstap van twee sprinters een intercity-trein op de doorgaande sporen passeert. Na 2023 worden aan de buitenkant nog 2 sporen voor doorgaande treinen toegevoegd, in het kader van het Project Openbaar Vervoer Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad.[3][4]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste stationsgebouw van Weesp is geopend in 1874 bij aanleg van de Gooilijn en weer gesloopt in 1967. In 1967 werd het tweede station geopend. Dit werd deels buiten dienst gesteld in 1985. Een deel hiervan werd vervolgens als fietsenstalling gebruikt. Na een grondige verbouwing in 2013 is nagenoeg het hele stationsgebouw uit 1967 als (bewaakte) fietsenstalling in gebruik genomen.

Het station heeft zijn huidige omvang gekregen in 1985, voor de in 1987 deels gereed gekomen Flevolijn. Hierbij is ook de Vechtbrug, die vlak bij het station ligt, verdubbeld. Doordat Station Weesp een overstapstation is, verwerkt het veel forensenverkeer. Met het aansluiten van de Schiphollijn op Weesp in 1993 (opening van de Zuidelijke Tak van de Ringspoorbaan) werd de Muiderspoorbrug, de dubbelsporige brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, waar zowel treinen naar Schiphol v.v. en Amsterdam Centraal v.v. gebruik van maken, een zogenaamde 'flessenhals'. Daarom is er in 1995 een tweede spoorbrug over het kanaal gebouwd. Deze uitbreiding werd uitgevoerd in het kader van Rail 21, een toekomstplan uit de jaren tachtig, toen de NS nog niet was verzelfstandigd. Beide bruggen zijn dubbelsporig. De nabij Weesp gelegen Gooiboog maakt het sinds 2003 mogelijk om rechtstreeks van Hilversum naar Almere te reizen, reizigers hoeven zo niet meer in Weesp over te stappen.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is sinds 2014 afgesloten met OVC-poorten.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle treinen die in Weesp stoppen rijden om het half uur, waardoor in alle richtingen een kwartierdienst geboden wordt.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4300 Sprinter (NS) HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere OostvaardersLelystad Centrum Vormt van maandag t/m donderdag tot 19:00 uur tussen Hoofddorp en Weesp een kwartierdienst met serie 5700. Vormt van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Weesp en Almere Oostvaarders een scheve kwartierdienst met serie 4600.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespAlmere Centrum(Almere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel in de spitsuren tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
5700 Sprinter (NS) Utrecht CentraalHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt alleen van maandag t/m donderdag (tot 20:00 uur).
5800 Sprinter (NS) Amersfoort VathorstAmersfoort CentraalHilversumWeespAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkSchiphol AirportHoofddorp Rijdt in de vroege ochtend en na 20:30 uur niet tussen Amersfoort Vathorst en Amersfoort Centraal.

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de voorzijde van station Weesp bevindt zich een klein busstation. Het vervoer rond Weesp wordt uitgevoerd door Transdev in opdracht van de provincie Noord-Holland (concessiegebied "Gooi en Vechtstreek"). Er is één buslijn uit het concessiegebied "Stadsvervoer Amsterdam" (GVB in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam) die in Weesp komt en een buurtbus van Syntus Utrecht.

Lijn Bestemming Via Soort Bijzonderheden Maatschappij
49 Amsterdam, Station Bijlmer ArenA Amsterdam Gaasperplas Stadsbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend GVB
106 Hilversum, Station Nederhorst den Berg, 's-Gravenland Streekbus Rijdt niet op zondag Transdev
110 Bussum, Station Muiden, Muiderberg, Naarden Streekbus Transdev
522 Vreeland, Dorp Nigtevecht, Loenen aan de Vecht Buurtbus Rijdt niet 's avonds en op zondag Syntus Utrecht

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 15.979
2020 8.134
2021 8.199
2022 11.468
2023 14.089

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sporenschema station Weesp sporenplan.nl
  2. Bron: NS Dashboard, Reizigersgedrag 2023 Weesp, Aantal instappers, uitstappers en overstappers van NS-trein op NS-trein (per gemiddelde werkdag).
  3. OV SAAL op rijksoverheid.nl, geraadpleegd 12 augustus 2015.
  4. OV SAAL. Prorail. Gearchiveerd op 3 juli 2019. Geraadpleegd op 3 juli 2019.
Zie de categorie Station Weesp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.