Station Almere Oostvaarders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Almere Oostvaarders   
Station Almere Oostvaarders
Afkorting Almo
Opening 12 december 2004
Perrons 2
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Flevolijn
Stadsbus(sen)  M2   M7 
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Keolis Nederland
Reizigers 4.502 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Almere
Coördinaten 52° 24′ 10″ NB, 5° 18′ 0″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Almere Oostvaarders (Randstad)
Station Almere Oostvaarders
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Almere Oostvaarders is een spoorwegstation in Almere. Bij de aanleg van de Flevolijn werd dit viersporige viaductstation al in ruwbouw aangelegd (werktitel Almere Buiten Oost), en gebruikt als keerpunt voor een deel van de treinen uit Amsterdam Centraal. Toen in december 2004 de halte in gebruik werd genomen, werd het de eindhalte voor de stoptreinen uit de richtingen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.

Het station bestaat uit twee eilandperrons. Bij de ingebruikname is er wegens geldgebrek geen overkapping gebouwd. Er bestaan wel plannen deze later alsnog te bouwen. Op het stationsplein bevindt zich een busstation waar twee lijnen van de stadsdienst vertrekken.

Station Almere Oostvaarders ligt aan de noordoostelijke rand van Almere Buiten, tussen de Oostvaardersbuurt en de Eilandenbuurt en buiten Almere is ook nog het natuurgebied de Oostvaardersplassen te vinden.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in Almere Oostvaarders:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4300 Sprinter (NS) HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders Enkele eerste en laatste ritten van de dag rijden van/naar Lelystad Centrum. Wordt 's Avonds en in het weekend niet tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders v.v. gereden.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere OostvaardersLelystad CentrumZwolle Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal.

Busvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Busvervoer in Almere voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op Almere Oostvaarders komen de buslijnen:

Metrobussen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 M2  Buitenmetro Station Centrum - Stripheldenbuurt Staatsliedenwijk, Waterwijk, Bouwmeesterbuurt, Molenbuurt, Station Buiten, Seizoenenbuurt, Oostvaardersbuurt, Station Oostvaarders, Sieradenbuurt Rijdt tussen station Almere Oostvaarders en Stripheldenbuurt in een lagere frequentie, rijdt bij Station Centrum verder als buslijn  M1 . Rijdt op zaterdagnacht 24 uur per dag op een deel van de route.
 M7  Parkmetro Station Centrum - Station Oostvaarders Flevoziekenhuis, Parkwijk, Station Parkwijk, Tussen de Vaarten, Landgoederenbuurt, Faunabuurt, Bloemenbuurt, Station Buiten, Regenboogbuurt, Eilandenbuurt Rijdt op zaterdagnacht 24 uur per dag op een deel van de route.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Almere oostvaarders2.jpg

Het station heeft 17 jaar in ruwbouw klaargelegen voor gebruik, waardoor onkruid er welig tierde. Het station werd daarom schertsend "Almere Onkruid" of "Almere Spook" genoemd.