Station Dronten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Dronten   
Station Dronten.jpg
Plaats Dronten
Afkorting Dron
Opening 6 december 2012
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Hanzelijn
Stadsbus 21, 22
Streekbus 143, 146, 147, 163
Vervoerder(s) NS
OV Regio IJsselmond
Reizigers 3559 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 32′ NB, 5° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Dronten
Station Dronten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Dronten is een spoorwegstation in Dronten aan de Hanzelijn, tussen station Lelystad Centrum en station Kampen Zuid.

De Hanzelijn en daarmee het station werden op 6 december 2012 officieel geopend en op 9 december dat jaar in gebruik genomen.

Het station ligt te midden van bedrijventerreinen in het noorden van Dronten en bestaat uit twee perrons aan de zijkant van de sporen op zeven meter boven het maaiveld. Het westelijke gedeelte van de perrons ligt op een viaduct over de ontsluitingsweg De Noord. Er zijn in totaal vier sporen: twee perronsporen en twee doorgaande sporen. Het station heeft over een deel van beide perrons een overkapping. Beide perrons zijn toegankelijk met zowel een trap als een lift.

Treinverbindingen[bewerken]

In de dienstregeling 2018 stopt op dit station de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
14600 Sprinter Amsterdam CentraalWeespAlmere CentrumLelystad CentrumDrontenZwolle In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 4600 van/naar Den Haag C.
12600 Intercity GroningenAssenZwolleDrontenLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Enkele treinen op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam C.

Busverbindingen[bewerken]

De bushalte Dronten, Station ligt in het concessiegebied IJsselmond, in handen van OV Regio IJsselmond, en wordt bediend door de volgende buslijnen:

Lijn Route Bijzonderheden
21 Dronten, Station > De Oeverlopenwijk > Oud Dronten > Meerpaal > De Manege > De Landmaten > De Drieslag > De Munten > Dronten, Station Dronten stadsdienst, niet in het weekend
22 Dronten, Station > De Munten > De Drieslag > De Landmaten > De Manege > Meerpaal > Oud Dronten > De Oeverlopenwijk > Dronten, Station Dronten stadsdienst, niet in het weekend
143 Genemuiden, Nieuweweg - IJsselmuiden - Kampen, Station - Dronten, Station Niet 's avonds en in het weekend
146 Emmeloord, Busstation - Nagele - Swifterbant - Dronten, Station
147 Harderwijk, Busstation - Biddinghuizen - Dronten, Station
163 Lelystad, Station Centrum - Dronten, Station Spitsbus
663 Dronten, Station - Kampen, RSG Pieter Zandt Schoolbus

Tot de ingebruikname van de Hanzelijn was Dronten met Lelystad en Zwolle met het openbaar vervoer verbonden door de Hanzeliner, een hoogwaardige busverbinding.

Externe links[bewerken]

Station Dronten in aanbouw in april 2009