Stationsweb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Stationsweb
Type Database
Taal Nederlands
Registratie optioneel
Eigenaar Wichor Bramer
Opgericht november 2001
Status actief
Link www.stationsweb.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

Stationsweb is een website waarop een landelijk dekkend beeld van huidige en voormalige spoorwegstations in Nederland gegeven wordt.

Met Stationsweb wordt geprobeerd een zo compleet mogelijk beeld te geven over alle stations, spoorlijnen (actief en historisch), gebouwen en hun architecten, foto's van gebouwen, geschiedenis van stationsgebouwen, lijnen en relevante zaken.[1] Het project is een persoonlijk initiatief van Wichor Bramer uit Bergentheim (nu Gouda). De database is samengesteld uit een groot aantal bronnen[2] en daarnaast opgesteld naar aanleiding van het lezen van relevante boeken/uitgaven. Voor geïnteresseerden is er de literatuurlijst.[3]

Stationsweb is - oorspronkelijk als privé-hobbyproject - opgezet om informatie omtrent de grote hoeveelheid historische en actuele stations en sporen toegankelijk te maken. Enigszins vergelijkbaar qua doorklikken op aanverwante onderwerpen: bij het bezoeken van de pagina van een bepaald station kunnen bijvoorbeeld alle lijnen van en naar dat station direct aangeklikt worden. Tevens is bij elk (operationeel) station een aantal links opgenomen voor actuele reizigers of bezoekers. Via deze links kunnen ze bijvoorbeeld rechtstreeks linken naar de informatie over stationsfaciliteiten zoals openingstijden, loketten, (bewaakte) fietsenstalling, opbergkluisjes, fietsverhuur etc. De site is opgezet volgens het principe van Open Access, en ook op de afgebeelde lage-resolutiefoto's rust geen auteursrecht, tenzij anders vermeld.

Eenvoudig begonnen in 2001 groeide de site snel. Inmiddels bevat de site informatie over ongeveer 1300 stations en telt ongeveer 30.000 foto's.[4] Vanwege het vrij complete overzicht van bestaande en vooral historische stations en haltes zal het aantal stations niet veel meer groeien, totdat besloten wordt een nieuw station aan te kondigen.

Externe links[bewerken]