Gebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gebouw is het voortbrengsel van de activiteit die bouwen heet. Bouwen is het vervaardigen van een gebouw door het samenvoegen van bouwmaterialen (zoals baksteen, hout en beton) tot een solide geheel. Gewoonlijk gebeurt dit bedrijfsmatig door de bouwnijverheid.

Gebouw versus bouwwerk[bewerken]

Gebouw is meestal synoniem met bouwwerk. Woordenboeken geven dan ook als definitie van een bouwwerk: gebouw. Er zijn echter bouwwerken die geen gebouw genoemd kunnen worden, zoals standbeelden en bushaltes.[1] Ook zendmasten en windturbines zijn wel bouwwerken, maar geen gebouwen.

Een gebouw kan vele vormen en functies hebben zoals:

Er zijn vele beroemde gebouwen in de architectuur. Gebouwen met een zekere historische of bouwkundige waarde kunnen worden geplaatst op een lijst van rijksmonumenten of van gemeentelijke monumenten. Ook kunnen gebouwen worden geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Zie ook[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. In Nederland maakt onder meer de Woningwet in artikel 1b.1b expliciet onderscheid tussen twee soorten bouwwerken, een bouwwerk, geen gebouw zijnde en een gebouw. Een gebouw wordt in artikel 1.1c omschreven als: elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.