Infrastructuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autosnelwegen, onderdeel van de infrastructuur

Met infrastructuur wordt meestal het totaal van onroerende voorzieningen zoals (spoor)wegen, vliegvelden, havens, bekabeling, riolering et cetera bedoeld. Veelal is de overheid verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van de infrastructuur. Daarbij is het Rijk in Nederland verantwoordelijk voor de aanleg van rijkswegen en spoorlijnen. Regionale overheden, zoals gemeenten en provincies hebben daarbij verantwoordelijkheden voor de lokale infrastructuur. Soms wordt het beheer van infrastructuur van de ene overheid naar de andere overgeheveld. Een provinciale weg kan bijvoorbeeld rijksweg (snelweg) worden, of omgekeerd.

Zie ook[bewerken]

In Nederland is Rijkswaterstaat de autosnelwegbeheerder. In de transportsector, planologie en in de verkeerskunde is de verkeersinfrastructuur het geheel aan voorzieningen voor het vervoer van mensen en goederen.

  • Binnen de ICT wordt het begrip IT-infrastructuur gebruikt voor het geheel aan voorzieningen dat nodig is voor datatransport zoals netwerken en de structuur van het internet, maar ook voor andere communicatielijnen zoals telefoonverbindingen.