Station Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Zwolle   
Staatsspoorwegen Station Zwolle uit 1866
Staatsspoorwegen Station Zwolle uit 1866
Plaats Zwolle
Afkorting Zl
Opening NCS station 6 juni 1864
SS station 1 oktober 1866
Perrons 5
Perronsporen 11
Spoorlijn Centraalspoorweg, Kamperlijntje, Staatslijn A, spoorlijn Zwolle - Almelo, spoorlijn Zwolle - Stadskanaal, spoorlijn Lelystad - Zwolle
Vervoerder(s) NS (trein)
Arriva (trein)
Keolis (trein)
Syntus Overijssel (bus)
Syntus Gelderland (bus)
OV Regio IJsselmond (bus)
Reizigers 43.542 (2016)[1] per dag (NS)
Coördinaten 52° 30′ NB, 6° 5′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zwolle
Station Zwolle
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zwolle is het spoorwegstation van de Overijsselse stad Zwolle. Het is een belangrijk spoorwegknooppunt met veel overstappers. Spoorlijnen uit de richtingen Kampen, Enschede, Deventer, Emmen, Amersfoort, Meppel ( -Groningen / Leeuwarden) en Lelystad komen alle in Zwolle samen.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station van Zwolle werd geopend op 6 juni 1864 met de ingebruikname van de Spoorlijn Utrecht - Kampen, de spoorlijn van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) die Utrecht via Zwolle met Kampen verbond. Dit was een tijdelijk stationsgebouw omdat de NCS er op rekende te zijner tijd het medegebruik te verkrijgen van het geprojecteerde nieuwe station. Het in 1873 afgebroken gebouw lag naast het huidige station in de bocht tussen het spoor naar Kampen en de overweg in de Assendorperlure. Op deze plek bevond zich later, tot 1997, het perron van de P.T.T. voor het postvervoer per trein. Nadat het 13 jaar niet gebruikt was, werd op 21 mei 2010 een sloopvergunning voor dit perron afgegeven.[2]

Het station anno 1868
Een hondekoptreinstel, Materieel '54, onder de stationskap in 1973.

In 1866 opende de Staatsspoorwegen (SS) het nieuwe grote station aan de spoorlijn Arnhem - Leeuwarden (Staatslijn A). De Staatsspoorwegen hadden voor al hun lijnen standaard stationsgebouwen ontwikkeld in vijf verschillende klassen (5e klasse = klein tot 1e klasse = groot). Station Zwolle en Station Dordrecht zijn de enige twee 1e klasse SS-stations die ooit gebouwd zijn. De NCS ging ook gebruikmaken van dit station. In het westelijke deel keerden de treinen uit Kampen en Utrecht en in het oostelijke deel keerden de treinen uit Leeuwarden en Arnhem. Hiermee was station Zwolle een dubbel kopstation.

Koplopers in station Zwolle in 2011.

Op 1 januari 1881 kwam de spoorlijn Zwolle - Almelo, geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen, gereed. In 1889 kwam er via de lijn van de NCS tussen Hattemerbroek en Zwolle een verbinding met Apeldoorn, die werd geëxploiteerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Ten slotte werd op 15 januari 1903 het traject Zwolle – Ommen van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal geopend. Deze lijn, eigendom van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS), werd eveneens geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen.

De Staatsspoorwegen drukten een belangrijk stempel op de spoorwegontwikkeling van Zwolle. Met de ontwikkeling van het treinverkeer, de functie van locomotiefdepot en sinds 1870 de centrale werkplaats voor het onderhoud van locomotieven en rijtuigen, groeide het belang van het station en werd het spoorwegemplacement uitgebreid. Door de NCS was al het emplacement langs de lijn naar de IJsselbrug aangelegd. De SS breidden dit in 1881 uit langs de lijn naar Meppel. Over het sterk vergrote spooremplacement werd in 1883 een viaduct gebouwd, de Hoge Brug. Deze brug is in 1989 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.[3]

Hoewel Karel Hendrik van Brederode gezien wordt als de architect van de standaardstations, is station Zwolle van de hand van Nicolaas Johannes Kamperdijk.[4][5]

Bij de Duitse aanval op Nederland in mei 1940 werden door de NS en de Genietroepen grootschalige vernielingen aangericht om het belangrijk geachte spoorwegknooppunt Zwolle niet ongehavend in handen van de Duitsers te laten vallen. Hierbij werden onder meer bruggen en draaischijven onklaar gemaakt en locomotiefloodsen in brand gestoken.

Station en omgeving[bewerken]

Het station beschikt over zeven doorgaande perronsporen waarvan zes aan weerszijden van drie eilandperrons, twee kopsporen en een zakspoor aan de westzijde en drie kopsporen aan de oostzijde. De perrons werden in 1950 met elkaar verbonden door een reizigerstunnel. In 1992 is het gebouw inwendig verbouwd. In 1995 is de oude perronkap vervangen. Deze was niet meer te renoveren. In 2003 is op het 1e perron een stuk vierkante perron-overkapping in gebruik genomen tussen het stationsgebouw en de noordelijke kopsporen in. Ook de stationstunnel komt onder deze overkapping uit. Tevens zijn (vooral) aan de straatzijde van deze overkapping winkels in gebruik genomen. In 2004 is de tunnel verlengd naar de zuidelijke zijde van het station waar deze, geïntegreerd in een kantoorgebouw, uitkwam op een nieuw ontwikkeld plein met diverse (overheids)kantoorgebouwen.

Ten behoeve van de ingebruikneming van de Hanzelijn, op 9 december 2012, is het derde eilandperron toegevoegd. Verder is met de regio afgesproken om de perronkap op spoor 15/16 in Zwolle alsnog te realiseren indien bij de afronding van het spoorverdubbelingsproject voldoende financiële ruimte over is.

Op 14 juni 2011 werd de nieuwe spoorbrug over de IJssel geopend (Hanzeboog), die uit westelijke richting toegang verschaft tot station Zwolle, volledig in gebruik genomen. De oude spoorbrug, waarvan sommige delen bijna 150 jaar oud waren, werd afgebroken.

Project ZwolleSpoort[bewerken]

Uitbreidingswerkzaamheden spoortunnel, mei 2012

Onder andere vanwege de komst van de Hanzelijn en de daarmee samenhangende verwachte toename van de aantallen passagiers, werd het station in 2010 - 2015 aangepast, mede om meer cross-platform-overstapmogelijkheden te creëren. Zo kwam er een vierde perron en werd de reizigerstunnel onder de sporen verbreed. Het project kreeg de naam ZwolleSpoort. De verbouwing van het station begon in het najaar van 2010 en was in juni 2015 gereed.[6]

In november 2010 werd een traverse over de sporen in gebruik genomen. Deze fungeerde als tijdelijke vervanging van de reizigerstunnel. Om de traverse te kunnen realiseren werd op het tweede perron (sporen 3, 4 en 5) de kiosk gesloopt en op het hoofdplein de Burger King. Waar deze vroeger stond is nu de opgang naar de traverse. Op 7 april 2011 werd de reizigerstunnel gesloten voor publiek. Op 3 mei werd de sloop van de tunnel gestart. De tunnel werd verbreed van 7 meter naar 15 meter. De mogelijkheid om de tunnel te verbreden tot 47 meter, en er winkels in onder te brengen, naar voorbeeld van onder andere station Arnhem en station Rotterdam Centraal, was overwogen maar afgewezen. Dat plan ontstond toen een groot deel van de verbouwingsplannen al was gemaakt en goedgekeurd. In maart 2014 werd besloten om aan de zuidkant van het station toch winkels te gaan bouwen aan weerszijden van de tunnel. Het ging hierbij om onder meer AH to go en het nieuwe NS-service- en verkooppunt.[7] Op vrijdag 26 juni 2015 werd de nieuwe reizigerstunnel geopend,[8] de traverse werd een maand later verwijderd.[9]. De tunnel kon, ten opzichte van de verlengde tunnel uit 2004, ingekort worden omdat het aantal rangeersporen is verminderd.

De bussen zullen naar de zuidelijkezijde van het station verplaatst worden, tussen de sporen en de kantoorgebouwen in. Door deze toekomstige verplaatsing, en doordat sinds de ingebruikname van de Hanzelijn de intercity's naar de Randstad niet meer van het 1e perron vertrekken, komen het 1e perron en het stationsgebouw meer buiten de looproutes te liggen.

OV-chipkaart[bewerken]

Dit station heeft Arriva en NS OVC-poorten die in juni 2016 werden gesloten. Voor overstappers zijn er zowel Arriva- als NS-palen waar zij kunnen uit- en inchecken bij deze maatschappijen.

Treinen[bewerken]

In het spoorwegknooppunt Zwolle is de treinenloop op maandag t/m zaterdag overdag zo opgezet, dat tweemaal per uur, rond .15 en .45, elf treinen tegelijk samenkomen en op elkaar aansluiten (knooppuntdienstregeling). In de spitsuren zijn er enkele toegevoegde treinen buiten dit patroon. In de stille uren ('s avonds en op zondag) wordt de dienst enigszins uitgedund.

Treinseries die stoppen in Zwolle tijdens de dienstregeling 2018:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoortUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidLelystad CentrumZwolleGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 1800. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
1800 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700.
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle
3800 Sneltrein (Arriva) ZwolleEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoortZwolle
7900 Sprinter (Keolis) ZwolleAlmeloHengeloEnschede Onderdeel van Blauwnet
8000 Stoptrein (Arriva) ZwolleMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
8100 Sprinter ZwolleMeppelAssenGroningen
8500 Sprinter (Keolis) ZwolleKampen Onderdeel van Blauwnet. Stopt voor onbepaalde tijd niet in Zwolle Stadshagen.
12600 Intercity GroningenAssenZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Enkele treinen op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam C.
13800 Sneltrein (Arriva) ZwolleCoevorden Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
14600 Sprinter Amsterdam CentraalWeespAlmere CentrumLelystad CentrumZwolle In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 4600 van/naar Den Haag C.

Busstation[bewerken]

Het busstation van Zwolle is een belangrijk knooppunt in zowel het stadsnet van Zwolle als in het Overijsselse streeknet. Aan de westzijde van het treinstation, nabij het stationsplein, ligt het (westelijke) busstation dat vroeger als stadsbusstation diende. Hier halteren de lijnen 1 t/m 6, 9 en 12 van Syntus Overijssel. Deze lijnen rijden onder meer naar de Zwolse wijken Stadshagen, Oosterenk, Ittersummerbroek, Assendorp en Westenholte, maar ook naar het Deltion Campus en Scholengemeenschap Rechterland. Ook ligt hiernaast de eindhalte die wordt gebruikt voor alle streeklijnen. Aan de oostzijde ligt het busstation voor de streeklijnen vanuit verschillende concessies, waaronder de Veluwelijn van Syntus Gelderland en de scholierenlijn 7.

Al in 2009 werd er gesproken over de verplaatsing van het busstation om de verkeersstromen binnen Zwolle te bevorderen. Zo werd er onder meer gesproken over de verplaatsing van het busstation boven op het dak van het treinstation.[10] In 2014 heeft de gemeente Zwolle besloten om de streek- en stadsbussen naar de zuidzijde te verplaatsen. Hiervoor wordt een langgerekt busperron aangelegd naast de huidige sporen met toegang tot de reizigerstunnel onder het spoor door.[11] Het plan is een busbrug over het spoor aan te leggen die verbinding geeft tussen de Hanzelaan en de kruising Westerlaan met de Veerallee/Willemskade. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker maakten op 3 juni 2016 het allereerste begin van de sloop van de Werkplaats NS Zwolle.[12] De verwachting is dat deze brug in 2018 in gebruik genomen kan worden.[13]

Stadslijnen (Syntus Overijssel)[bewerken]

Bussen van Syntus Overijssel op het westelijke busstation
Lijn Route Bijzonderheden Busstation
1 Stadshagen – Station - Oosterenk v.v. West
2 Holtenbroek - Station - Ittersumerbroek v.v. West
3 Assendorp – Station – Berkum v.v. West
4 Aalanden - Station - Ittersumerbroek v.v. West
5 Westenholte – Station v.v. West
6 Voorsterpoort – Station v.v. Spitslijn West
7 Station - Dokterspad v.v. Scholierenlijn; stopt niet op alle haltes Oost
8 Station - Stadion v.v. West
9 Deltion Campus – Station v.v. Scholierenlijn West
12 Station - Zwartewaterallee v.v. Scholierenlijn West

Het westelijk busstation staat ook wel bekend als het stadsbusstation, het oostelijk busstation als het streekbusstation.

Streeklijnen[bewerken]

Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
29 Zwolle Station – NieuwleusenBalkbrugDedemsvaartLuttenSlagharenDe KrimCoevorden v.v. Syntus Overijssel
40 Zwolle Station – RouveenStaphorstMeppelNijeveenSteenwijk v.v. Syntus Overijssel Rijdt niet op zondag
70 Zwolle Station – HasseltZwartsluis – Steenwijk v.v. OV Regio IJsselmond Rijdt niet in de avonduren. Rijdt in de daluren alleen Steenwijk - Zwartsluis v.v.
71 Zwolle Station – Hasselt – Zwartsluis – Sint JanskloosterVollenhoveMarknesse - Emmeloord v.v. OV Regio IJsselmond
74 Zwolle - Hasselt - Genemuiden - Grafhorst - IJsselmuiden - Kampen v.v. OV Regio IJsselmond Rijdt alleen in de spits Zwolle - Hasselt v.v.
83s Zwolle Station – Balkbrug – Dedemsvaart v.v. Syntus Overijssel Sneldienst, spitsbus
100s Zwolle Station – Hattem (IJsselbrug) - Hattemerbroek - WezepOldebroekElburgDoornspijkStation Nunspeet v.v. Syntus Gelderland
161 Zwolle Station – WindesheimWijheOlstDiepenveenDeventer v.v. Syntus Overijssel Rijdt niet in de avonduren of op zondag
166 Zwolle Station – WijthmenHeinoRaalte v.v. Syntus Overijssel Rijdt niet in de avonduren of op zondag
167 Zwolle Station – Wijthmen – DalfsenOmmen v.v. Syntus Overijssel Rijdt niet in de avonduren of op zondag
171 Zwolle Station – Hasselt – Zwartsluis – Sint Jansklooster – Vollenhove v.v. OV Regio IJsselmond Sneldienst, spitsbus
200 Zwolle Station – Wezep (Carpoolplaats) - Oldebroek - Elburg v.v. Syntus Gelderland Sneldienst, spitsbus
201 Station Zwolle - Station Apeldoorn v.v. Syntus Gelderland Veluwelijn, sneldienst
202 Station Zwolle - Hattem (Carpoolplaats A50) - Heerde - Epe - Emst - Vaassen - Wenum Wiesel - Station Apeldoorn v.v. Syntus Gelderland Veluwelijn, rijdt 's avonds en in het weekend van Heerde Transferium tot en met Station Apeldoorn v.v.
203 Station Zwolle - Hattem - Wapenveld - Heerde - Epe - Station Apeldoorn v.v. Syntus Gelderland Veluwelijn, rijdt in de spits elk kwartier tot Heerde, rijdt 's avonds en in het weekend van Station Zwolle tot en met Heerde Transferium v.v.
641 Zwolle - Kampen - Emmeloord - Urk OV Regio IJsselmond Scholierenbus, Rijdt 's morgens 4x naar Zwolle en 's middags 5x naar urk
667 Ommen, Haven West - Varsen - Oudleusen - Ankum - Dalfsen Station NS - Emmen - Hoonhorst - Lenthe - Wijthmen - Zwolle Station Syntus Gelderland
668 Zwolle Station - Herfte, Buitenschool Syntus Gelderland Rijdt 1x per dag naar Herfte en 2x per dag naar Zwolle

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Foto's[bewerken]