Station Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Zwolle   
Staatsspoorwegen Station Zwolle uit 1866
Afkorting Zl
Opening NCS station 6 juni 1864
SS station 1 oktober 1866
Perrons 5
Perronsporen 14 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Toegang via (rol)trappen en liften
Spoorlijn(en) Centraalspoorweg
Kamperlijntje
Staatslijn A
Zwolle - Almelo
Zwolle - Stadskanaal
Hanzelijn
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva, Keolis Nederland & NS
- Busvervoerder EBS
Reizigers 38.537 (2022)[1] per dag (NS)
Ligging
Plaats Zwolle
Coördinaten 52° 30′ 19″ NB, 6° 5′ 26″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zwolle (Nederlands spoorwegstation)
Station Zwolle
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zwolle is het spoorwegstation van Zwolle, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. Het is een belangrijk spoorwegknooppunt met veel overstappers. Spoorlijnen uit de richtingen Kampen, Enschede, Deventer, Emmen, Amersfoort, Meppel, Groningen, Leeuwarden en Lelystad komen allemaal in Zwolle samen. Station Zwolle is het drukste station van de provincie Overijssel. Het station is een Waterstaatstation van de eerste klasse en is een van de twee stations die in deze klasse is gebouwd. Het andere station is station Dordrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station van Zwolle werd geopend op 6 juni 1864 met de ingebruikname van de Spoorlijn Utrecht - Kampen, de spoorlijn van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) die Utrecht via Zwolle met Kampen verbond. Dit was een tijdelijk stationsgebouw omdat de NCS erop rekende te zijner tijd het medegebruik te verkrijgen van het geprojecteerde nieuwe station. Het in 1873 afgebroken gebouw lag naast het huidige station in de bocht tussen het spoor naar Kampen en de overweg in de Assendorperlure. Op deze plek bevond zich later, tot 1997, het perron van de PTT voor het postvervoer per trein. Nadat het 13 jaar niet gebruikt was, werd op 21 mei 2010 een sloopvergunning voor dit perron afgegeven.[2]

Het station anno 1868
Een hondekoptreinstel, Materieel '54, onder de stationskap in 1973.

In 1866 opende de Staatsspoorwegen (SS) het nieuwe grote station aan de spoorlijn Arnhem - Leeuwarden (Staatslijn A). De Staatsspoorwegen hadden voor al hun lijnen standaard stationsgebouwen ontwikkeld in vijf verschillende klassen (5e klasse = klein tot 1e klasse = groot). Station Zwolle en Station Dordrecht zijn de enige twee 1e klasse SS-stations die ooit gebouwd zijn[3]. De NCS ging ook gebruikmaken van dit station. In het westelijke deel keerden de treinen uit Kampen en Utrecht en in het oostelijke deel keerden de treinen uit Leeuwarden en Arnhem. Hiermee was station Zwolle een dubbel kopstation.

Koplopers op station Zwolle in 2011
Werkplaats Zwolle in 1987

Op 1 januari 1881 kwam de spoorlijn Zwolle - Almelo, geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen, gereed. In 1889 kwam er via de lijn van de NCS tussen Hattemerbroek en Zwolle een verbinding met Apeldoorn, die werd geëxploiteerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Ten slotte werd op 15 januari 1903 het traject Zwolle – Ommen van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal geopend. Deze lijn, eigendom van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS), werd eveneens geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen.

De Staatsspoorwegen drukten een belangrijk stempel op de spoorwegontwikkeling van Zwolle. Met de ontwikkeling van het treinverkeer, de functie van locomotiefdepot en sinds 1870 de centrale werkplaats voor het onderhoud van locomotieven en rijtuigen, groeide het belang van het station en werd het spoorwegemplacement uitgebreid. Door de NCS was al het emplacement langs de lijn naar de IJsselbrug aangelegd. De SS breidden dit in 1881 uit langs de lijn naar Meppel. Over het sterk vergrote spooremplacement werd in 1883 een viaduct gebouwd, de Hoge Brug. Deze brug is in 1989 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.[4]

Hoewel Karel Hendrik van Brederode gezien wordt als de architect van de standaardstations, is station Zwolle van de hand van Nicolaas Johannes Kamperdijk.[5][6]

Bij de Duitse aanval op Nederland in mei 1940 werden door de NS en de Genietroepen grootschalige vernielingen aangericht om het belangrijk geachte spoorwegknooppunt Zwolle niet ongehavend in handen van de Duitsers te laten vallen. Hierbij werden onder meer bruggen en draaischijven onklaar gemaakt en locomotiefloodsen in brand gestoken.

Station en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Vroegere uitbreidingen en vernieuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station beschikt sinds 2012 over zeven doorgaande perronsporen waarvan zes aan weerszijden van drie eilandperrons, twee kopsporen en een zakspoor aan de westzijde en vier kopsporen aan de oostzijde. De perrons werden rond 1952 met elkaar verbonden door een reizigerstunnel. Rond 1980 is een derde perron (tweede eilandperron) gebouwd. [7] Dit eilandperron lag buiten de klassieke overkapping van het station. In 1989 is de perrontunnel naar de Westerlaan aan de zuidkant / zuidzijde verlengd. De toegang tot de tunnel aan de achterzijde liep via trappen beschut met overkapping. Er waren nog geen kantoren, alleen voorzieningen zoals een P+R-parkeerterrein en een fietsenstalling.[7][8][9][10] In 1992 is het stationsgebouw inwendig verbouwd. In 1995 is de oude perronkap vervangen. Deze was niet meer te renoveren. Op 1 september 2003 is op het 1e perron een nieuw "paviljoenplein" (voorheen "perronplein") officieel geopend, tussen het bestaande stationsgebouw en de bestaande noordoostelijke kopsporen in, met een nieuw stuk vierkante perron-overkapping. Ook de stationstunnel komt onder deze overkapping uit. Aan de binnenstadszijde en tussen de kopsporen werden onder deze overkapping winkels (in de zogenaamde paviljoens) in gebruik genomen.[11][12] In 2004 is de tunnel aan de zuidkant van het station verder verlengd waar deze (tot april 2011) in een kleine stationshal, geïntegreerd in een kantoorgebouw, uitkwam aan het toen nieuw ontwikkelde Lübeckplein met diverse andere (overheids)kantoorgebouwen zoals het stadskantoor.[13] Dit plein maakt deel uit van de relatief nieuwe kantoorwijk Hanzeland achter het station, dat rond de jaren 1990 en de eerste helft van de jaren 2000 is ontwikkeld.

Project ZwolleSpoort[bewerken | brontekst bewerken]

Uitbreidingswerkzaamheden spoortunnel, mei 2012

Het project ZwolleSpoort van ProRail begon als een integratie van drie afzonderlijke projecten met ten eerste het HP2F: Herstelplan Spoor (Tweede Fase), een landelijk programma waarbij ProRail de kwaliteit van het spoor verhoogde en daarna (Tweede Fase) de betrouwbaarheid. Het tweede project was de bouw van de Hanzelijn (die in en nabij Zwolle aangesloten moest worden op het bestaande spoor) en het derde project was de uitbreiding van de capaciteit op station Zwolle met onder meer een vierde perron (derde eilandperron) en een te verbreden reizigerstunnel.[14] Onder andere vanwege deze komst van de Hanzelijn en de daarmee samenhangende verwachte toename van de aantallen passagiers, werd het station vanaf het najaar van 2010 tot juni 2015 dus verbouwd en uitgebreid, mede om meer cross-platform-overstapmogelijkheden te creëren.[15] De gemeente Zwolle begon na een voorbereidingstijd in die periode toen ook met een verdere gebiedsontwikkeling aldaar met de benaming "Spoorzone Zwolle". In dat kader heeft de gemeente, via de provincie Overijssel, onder meer financiering geregeld ter verbetering van het plan ZwolleSpoort. Onder de noemer Spoorzone Zwolle is in die tijd (namelijk) een samenwerkingsverband ontstaan tusen de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, ProRail en de NS.

Als onderdeel van de nieuwe Hanzelijn werd op 14 juni 2011 de nieuwe (hogere) spoorbrug over de IJssel geopend (Hanzeboog), die uit westelijke richting toegang verschaft tot station Zwolle. De brug wordt zowel voor de Hanzelijn gebruikt als door treinen op het bestaande baanvak Zwolle-Amersfoort. De oude spoorbrug, waarvan sommige delen bijna 150 jaar oud waren, werd afgebroken.

Ten behoeve van de ingebruikneming van de Hanzelijn is, op 9 december 2012, een vierde perron (het derde eilandperron) toegevoegd. Verder werd met de regio afgesproken om de perronkap op spoor 15/16 in Zwolle alsnog te realiseren indien bij de afronding van het spoorverdubbelingsproject voldoende financiële ruimte over was.

In november 2010 werd een traverse over de sporen in gebruik genomen. Deze fungeerde als tijdelijke vervanging van de reizigerstunnel. Om de traverse te kunnen realiseren werd op het tweede perron (sporen 3, 4 en 5) de kiosk gesloopt en op het hoofdplein de Burger King. Waar deze vroeger stond was de opgang naar de tijdelijke traverse gebouwd. Op 7 april 2011 werd de reizigerstunnel gesloten voor publiek. Op 3 mei werd de sloop van de tunnel gestart. De tunnel werd verbreed van 7 meter naar 15 meter. De mogelijkheid om de tunnel te verbreden tot 47 meter, en er winkels in onder te brengen, naar voorbeeld van onder andere station Arnhem en station Rotterdam Centraal, was overwogen maar afgewezen. Dat plan ontstond toen een groot deel van de verbouwingsplannen al was gemaakt en goedgekeurd. In maart 2014 werd besloten om aan de zuidkant van het station toch winkels te gaan bouwen aan weerszijden van de tunnel. Het ging hierbij om onder meer AH to go en het nieuwe NS-service- en verkooppunt.[16] Op vrijdag 26 juni 2015 werd de nieuwe reizigerstunnel geopend,[17] de traverse werd een maand later verwijderd.[18] In de nieuwe tunnel speelt continu de 244 minuten durende, ter plaatse gefilmde, audiovisuele installatie Tijdtunnel.

Vanaf 2010 werd bij de bouw van de tunnel ook rekening gehouden met de komst van een busstation, uitgevoerd als een lang perron, vrijwel parallel aan de treinperrons aan de zuidzijde. De verbreding van de tunnel zou daarom over een grotere lengte plaatsvinden zodat ook dat (toen nog toekomstige) busstation vanuit het verbrede deel zou zijn te bereiken. Net zoals bij de treinperrons waren er ook (trap) opgangen voorbereid vanuit de (nieuwe verbrede) tunnel naar het voor de bussen bestemde perron.[19]

Met de planwijziging in 2013-2014 is ook besloten om het te verbreden tunneldeel onder het station niet te laten uitmonden in het oudere smallere tunneldeel (uit 2004 richting het Lübeckplein), maar om de (relatief lange) stationstunnel in te korten. De nieuwe verbrede tunnel eindigt sinds 2015 na het busperron in een opgang die naar het straatniveau leidt.[19] Dit was toen ook mogelijk omdat het aantal rangeersporen was verminderd. De zuidelijke ingang van de verbrede en vernieuwde tunnel bevindt zich daarmee sinds die tijd tussen het (in 2019 officieel geopende) nieuwe busstation aan de zuidkant van het station en de Hanzelaan aan de (noordelijke) achterzijde van het Lübeckplein. De voormalige zuidelijke stationstoegang aan het Lübeckplein zelf bevond zich (tot april 2011[20][21]) onderaan het ProRail-kantoorgebouw Schellepoort, op de locatie waar (sinds 27 november 2019) de Spar take away supermarkt is gevestigd.

Spooruitbreiding Zwolle (vervolg project ZwolleSpoort)[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 2019 en 2020 is het spooremplacement grondig verbouwd voor extra capaciteit. En tussen station Zwolle en de splitsing Herfte (richtingen Meppel en Emmen) zijn twee extra sporen en een vrije kruising aangelegd, zodat het spoorverkeer van en naar Meppel en Emmen sinds 2021 onafhankelijk van elkaar afgehandeld kan worden.[22] Dit laatste project was ook onderdeel van het programma Spoorplan Noord-Nederland van het Rijk en ProRail.

Fietsenstalling Stationsplein[bewerken | brontekst bewerken]

De fietsenstalling onder het Stationsplein van Zwolle biedt plaats voor 5.800 fietsen, de grootste Nederlandse fietsenstalling buiten de Randstad. De fietsenstalling werd 3 december 2020 op symbolische wijze in gebruik genomen en op 8 maart 2021 officieel geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.[23] Dit project viel ook onder de gebiedsontwikkeling "Spoorzone Zwolle".

Vernieuwing stationsplein[bewerken | brontekst bewerken]

Door onder meer de bovengenoemde ondergrondse fietsenstalling en de verhuizing van het busstation was het mogelijk om 8 oktober 2021 het heringerichte stationsplein feestelijk en officieel te openen met onder meer genodigden van de gemeente, NS en ProRail. Ook dit project wordt gezien als onderdeel van de Spoorzone Zwolle.

Vernieuwing stationshal[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 juni 2022 is de vernieuwde stationshal heropend, onder meer als toegang tot de Zwolse Spoorzone. De ruimte is opnieuw geschilderd en heringericht, vooral als wachtruimte.

Regenbogen aan de zuidzijde[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële onthulling van de metalen regenbogen op 26 augustus 2022.
Zie Zwolle Pride#Regenbogen op Station Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op vrijdag 26 augustus 2022 zijn tijdens de Zwolle Pride een zestal metalen bogen onthuld, die op het plein aan de zuidzijde van Station Zwolle te zien zijn. Deze bogen, elk in een unieke primaire en secundaire kleur, zijn voorzien van de woorden: Spirit, Serenity, Nature, Sunlight, Healing en Life. Dit monument verving het sinds 2016 aangebrachte regenboogzebrapad.

Bouw passerelle[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2023 bouwt ProRail aan een passerelle / loopbrug over de perrons en sporen heen. De passerelle staat niet in verbinding met de perrons maar dient als een (OV-chipkaart-poortvrije) verbinding tussen de binnenstad en de Spoorzone Zwolle, inclusief de wijk Hanzeland.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station heeft Blauwnet en NS OVC-poorten die in juni 2016 werden gesloten. Voor overstappers zijn er zowel Blauwnet-palen als NS-palen waar zij kunnen uit- en inchecken bij deze maatschappijen.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

In het spoorwegknooppunt Zwolle is de treinenloop op maandag t/m zaterdag overdag zo opgezet, dat tweemaal per uur, rond .15 en .45, elf treinen tegelijk samenkomen en op elkaar aansluiten (knooppuntdienstregeling). In de spitsuren zijn er enkele toegevoegde treinen buiten dit patroon. In de stille uren ('s avonds en op zondag) wordt de dienst enigszins uitgedund.

Treinseries die stoppen in Zwolle tijdens de dienstregeling 2024:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity (NS) Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoort CentraalZwolleAssenGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuurdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity (NS) LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoort CentraalUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuurdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
700 Intercity (NS) Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleAssenGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 1800. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 1800 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuurdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
1800 Intercity (NS) Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt een halfuurdienst tussen Den Haag Centraal en Zwolle met serie 700 en tussen Zwolle en Leeuwarden met serie 600.
3600 Intercity (NS) RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalDierenZutphenDeventerZwolle
3800 RE 20 Sneltrein (Arriva) ZwolleMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
5600 Sprinter (NS) Utrecht CentraalAmersfoort CentraalZwolle
7900 RS 23 Sprinter (Keolis) ZwolleAlmeloHengeloEnschede Onderdeel van Blauwnet
8000 RS 20 Stoptrein (Arriva) ZwolleMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
8100 Sprinter (NS) ZwolleMeppelAssenGroningen
8500 RS 22 Sprinter (Keolis) ZwolleZwolle StadshagenKampen Onderdeel van Blauwnet
9000 Sprinter (NS) LeeuwardenMeppelZwolleLelystad Centrum Rijdt na 20:00 uur en in het weekend 1x/uur tussen Leeuwarden en Zwolle. Rijdt na 21:00 uur 1x/uur op het hele traject.
12600 Intercity (NS) GroningenAssenZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Een trein op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam Centraal.
13800 RE 20 Sneltrein (Arriva) ZwolleCoevordenEmmen Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
17900 IC 23 Intercity (Keolis) ZwolleAlmeloHengeloEnschede Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen op werkdagen overdag en 1x per uur.
Nachttrein 32790 Nachttrein (Arriva) GroningenAssenZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam CentraalSchiphol Airport Rijdt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De laatste intercity uit de 600-serie (Leeuwarden richting Rotterdam Centraal) rijdt in de late avond niet verder dan Utrecht Centraal. De drie laatste Intercity's uit de 3600-serie (richting Roosendaal) rijden in de late avond niet verder dan Nijmegen. De twee laatsten rijden zelfs niet verder dan Arnhem Centraal.

Busstation[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation van Zwolle is een belangrijk knooppunt in zowel het stadsnet van Zwolle als in het Overijsselse streeknet.

Oude busstation[bewerken | brontekst bewerken]

Bussen van Syntus Overijssel op het westelijke busstation

Het oude busstation bevond zich tot 2019 alleen aan de noordzijde van het station naast het stationsgebouw. Aan de westzijde van het treinstation, nabij het stationsplein, lag het (westelijke) busstation dat vroeger als stadsbusstation diende. Hier halteerden de lijnen 1 t/m 6, 9 en 12 van Syntus Overijssel. Deze lijnen reden onder meer naar de Zwolse wijken Stadshagen, Oosterenk, Ittersummerbroek, Assendorp en Westenholte, maar ook naar het Deltion Campus en Scholengemeenschap Rechterland. Ook lag hiernaast de eindhalte die wordt gebruikt voor alle streeklijnen. Aan de oostzijde lag het busstation voor de streeklijnen vanuit verschillende concessies, waaronder de Veluwelijnen van Syntus Gelderland en de scholierenlijn 7.

Nieuwe busstation[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 2009 werd er gesproken over de verplaatsing van het busstation om de verkeersstromen binnen Zwolle te bevorderen. Zo werd er onder meer gesproken over de verplaatsing van het busstation boven op het dak van het treinstation.[24] In 2014 heeft de gemeente Zwolle besloten om de streek- en stadsbussen naar de zuidzijde te verplaatsen. Hiervoor wordt een langgerekt busperron aangelegd naast de huidige sporen met toegang tot de reizigerstunnel onder het spoor door.[25] Het plan is een busbrug over het spoor aan te leggen die verbinding geeft tussen de Hanzelaan en de kruising Westerlaan met de Veerallee/Willemskade. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker maakten op 3 juni 2016 het allereerste begin van de sloop van de Werkplaats NS Zwolle.[26] Deze brug, de Schuttebusbrug, werd op 17 februari 2019, samen met het nieuwe busstation, in gebruik genomen. [27] Sinds deze dag stoppen alle bussen aan de zuidkant van het station. Verder hebben alle stadslijnen van Zwolle sinds die datum hun eindpunt bij station Zwolle.

Door deze verplaatsing, en doordat sinds de ingebruikname van de Hanzelijn de intercity's naar de Randstad niet meer van het 1e perron vertrekken (vanwege het cross-platform-overstappen), zijn het 1e perron en het stationsgebouw meer buiten de looproutes komen te liggen.

De nieuwe busbrug en het nieuwe busstation maken onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling "Spoorzone Zwolle".

Indeling vanaf 14 april 2024[bewerken | brontekst bewerken]

Al het busvervoer in Zwolle wordt verzorgd door EBS.

A-zijde
Perron Lijn Route Via Bijzonderheden
Algemene perrons
A0 Uitstaphalte zuid
A5 Uitwijkhalte
A6 Uitwijkhalte
Stadsbussen
A2 4 Aa-landen Emmawijk/Centrum, Diezerpoort (Winkelcentrum), Winkelcentrum De Dobbe, Volterbeek
13 Aa-landen Emmawijk/Centrum, Diezerpoort, Winkelcentrum De Dobbe
A3 9 Deltion College Katwolderplein/Centrum Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
A4 12 Zwartewaterallee Katwolderplein/Centrum, Diezerpoort 's Ochtends richting Zwartewaterallee, 's middags richting station.
A7 1 Station Stadshagen Katwolderplein/Centrum, Deltion College, Holtenbroek, Twistvlietbrug, Stadshagen (Frankhuis, Winkelcentrum Stadshagen, Schoonhorst, Milligen)
A9 3 Hessenpoort Emmawijk/Centrum, Wipstrik, Berkum Halte voor reserveerRRReis-ritten.
5 Westenholte Katwolderplein/Centrum, Blaloweg
A11 6 Ittersumerbroek Schellerlanden, Oldenelerlanden-West en -Oost, Winkelcentrum Zuid, Ittersumerlanden
8 Ittersumerbroek Gerenlanden, Ittersumerlanden, Oldenelerbroek
Spitsbussen
A0 174 Genemuiden, 't TAG Stadshagen (Station Stadshagen), Hasselt
A1 199 Elburg, Molendorp Katwolderplein/Centrum, Wezep, Oldebroek (Centrum)
SnelRRReis
A0 217 Dedemsvaart, Zwiersstraat Katwolderplein/Centrum, De Lichtmis (Busstation), Nieuwleusen, Balkbrug (Centrum), Busstation Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
A8 201 Apeldoorn, Station Katwolderplein/Centrum, A50, Marktplein Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
A9 210 Apeldoorn, Station Katwolderplein/Centrum, A50, Hattem (Carpoolplaats), Heerde, Epe (Centrum), Marktplein Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
ComfortRRReis
A1 301 Nunspeet, Station Wezep, Oldebroek, Elburg, Doornspijk
A10 304 Apeldoorn, Station Hattem (Centrum), Wapenveld, Heerde (Transferium Horsthoek), Epe (Centrum), Emst, Vaassen (Centrum), Wenum-Wiesel, Wenum, Marktplein
Scholierenlijnen
A7 641 Zwolle, Campus 's Ochtends richting Zwolle, 's middags richting Urk.
A8 668 Herfte, School De Ambelt 's Ochtends richting Herfte, 's middags richting Zwolle.
B-zijde
Perron Lijn Bestemming Via Opmerkingen
Algemene perrons
B0 Uitstaphalte noord
B5 Laadhalte
Stadsbussen
B2 2 Aa-landen Centrum, Diezerpoort, Holtenbroek Laadhalte
10 Aa-landen Centrum, Diezerpoort, Holtenbroek
B3 7 MAC³PARK stadion Assendorp, Wipstrik, Oosterenk, Isala Ziekenhuis
B4 5 Westenholte Katwolderplein/Centrum, Blaloweg Laadhalte
B8 3 Hessenpoort Katwolderplein/Centrum, Wipstrik, de Vrolijkheid, Berkum
Streekbussen
B6 40 Meppel, Station Emmawijk/Centrum, Wipstrik, Oosterenk, Isala Ziekenhuis, Hessenpoort, De Lichtmis (Busstation), Rouveen, Staphorst Spitsbus, rijdt niet op zaterdagavond en op zondag.
171 Blokzijl, Busstation Stadshagen (Station Stadshagen), Hasselt, De Velde, Zwartsluis (Busstation), Sint Jansklooster, Vollenhove, Marknesse Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
B7 71 Emmeloord, Busstation Hasselt, Zwartsluis (Busstation), De Krieger, Heetveld, Kadoelen, Sint Jansklooster, Vollenhove, Kraggenburg, Marknesse, Kraggenburg, Marknesse (Busstation)
ComfortRRReis
B1 301 Dedemsvaart, De Magnolia Emmawijk/Centrum, Wipstrik, Oosterenk, Isala Ziekenhuis, Ruitenveen, Nieuwleusen (Centrum), Balkbrug
Scholierenlijnen
B6 641 Urk, Vlaak Katwolderplein/Centrum, 's-Heerenbroek, Wilsum, IJsselmuiden (Verzinkerij), Kampen (Station), Kampereiland, Ens, Emmeloord (Zuyderzee College, Busstation, Antonius Ziekenhuis), Tollebeek, Winkelcentrum Urk 's Ochtends richting Zwolle, 's middags richting Urk.
B7 640 Staphorst, Gemeentehuis Katwolderplein/Centrum, De Lichtmis (Busstation), Rouveen, Staphorst (Snelweg) 's Ochtends richting Zwolle, 's middags richting Staphorst.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 52.342
2020 24.432
2021 26.020
2022 38.537

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zwolle train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.