Blokzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blokzijl
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blokzijl (Overijssel)
Blokzijl
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Steenwijkerland Steenwijkerland
Coördinaten 52° 44′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.400[1]
Overig
Postcode 8356
Netnummer 0527
Woonplaatscode 2696
Foto's
Havenkolk Blokzijl, zicht op de Grote Kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Schade na een grote brand in de Kerkstraat in 1926.
Kaatje 1672-1732, beeld van Guus Hellegers

Blokzijl (Nedersaksisch: Blokziel) is een plaats in de Kop van Overijssel en maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 deel uit van de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 1973 was het een zelfstandige gemeente. Blokzijl ligt tussen Emmeloord en Steenwijk. De plaats dankt zijn naam aan een versterkte sluis, de Blokzijl (zijl = sluis). Blokzijl telt zo'n 1.400 inwoners.

Blokzijl heeft een eigen haven voor de pleziervaart en een sluis. Ook grotere rondvaartboten doen regelmatig Blokzijl aan als tussenstop. Op de kade staat een oud kanon, waarbij toeristen elkaar graag op de foto zetten. In het hart van het stadje, bij de sluis, bevindt zich het sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis.

Van 1914 tot 1934 was Blokzijl het eindpunt van de tramlijn van Zwolle naar Blokzijl (via Hasselt – Zwartsluis – Vollenhove). Daarna nam de busmaatschappij De Noord-Westhoek (NWH) het reizigersvervoer over op deze route.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 15e eeuw werd er al over "Blocksyl" (zoals de Vishandel) gesproken. In 1581 werd de plaats versterkt. Rond 1600 kreeg Blokzijl van prins Maurits allerlei privileges, zoals het benoemen jaarlijks op 1 januari van drie eigen gedeputeerden, later burgemeester genoemd. In 1610 trokken de Staten van Overijssel deze rechten weer in, omdat de prins hun consent niet had gevraagd.

In Blokzijl ligt een oude zeesluis die al in de 16e eeuw de monding vormde van de Steenwijker Aa. Vooral de turf, die in het achterland gewonnen werd, zorgde voor veel bedrijvigheid. Jan van Ligne, graaf van Aremberg, stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, mag genoemd worden als grote stimulator van deze omgeving. Hij liet de toegangsvaarten verbeteren en een havenkom aanleggen ten behoeve van de handel. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de plaats door Diederick van Sonoy in 1581 versterkt, om zo aan de oostzijde van de Zuiderzee een steunpunt voor de Staatse vloot en een uitvalsbasis voor de troepen tegen de Spanjaarden te krijgen. De naam Blokzijl, ofwel versterkte sluis, is toen ontstaan.

Blokzijl was een lange tijd onder Spaans bewind en in die tijd ging het Blokzijl voor de wind. De plaats lag aan een kanaal dat toegang gaf aan de Zuiderzee en was een belangrijk handelspunt. Blokzijl verkreeg in 1672 stadsrechten van Prins Willem III. In 1674 protesteerde de drost van Vollenhove. De Staten van Overijssel weigerden toen om de rechten te bevestigen. In 1675 werden de stadsrechten weer ingetrokken en viel Blokzijl weer onder het schoutambt Vollenhove.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Haven met oude panden
  • Hervormde kerk uit 1609
  • Waterkanon
  • Museum Het Gildenhuys

Een deel van Blokzijl is een beschermd dorpsgezicht.

Zie ook

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Blokzijl is bereikbaar vanaf Emmeloord en Steenwijk via de N333. Met de bus is Blokzijl van maandag tot en met vrijdag te bereiken met lijn 75 (Steenwijk - Marknesse).

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (voormalige) inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Havenkolk tussen Noorderkade, Bierkade en Zuiderkade te Blokzijl (rijksmonument)
De Havenkolk tussen Noorderkade, Bierkade en Zuiderkade te Blokzijl (rijksmonument)
Zie de categorie Blokzijl van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.