Kop van Overijssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kop van Overijssel (gemeente Steenwijkerland)

De Kop van Overijssel is een regio in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel. Het gebied komt vrijwel overeen met de gemeente Steenwijkerland. Historisch gezien worden ook de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Staphorst tot dit gebied gerekend. Soms wordt Meppel, dat weliswaar in Drenthe ligt, ook tot deze streek gerekend.

De naam is een verwijzing naar de ligging binnen Overijssel — in het noorden, terwijl het gebied bijna geheel door andere provincies (Friesland, Drenthe en Flevoland) is omsloten.

De grootste plaatsen zijn: Kampen, Steenwijk, Staphorst en IJsselmuiden. Ook Zwartsluis, Hasselt en Vollenhove zijn redelijk bekende plaatsen. Een andere bekende plaats is Giethoorn, dat het Venetië van het noorden wordt genoemd. Nog een paar andere plaatsen zijn Blokzijl, Genemuiden, Rouveen, Oldemarkt, Paasloo, Tuk, Ossenzijl en Kuinre. De regio grenst aan Salland en aan Zwolle.

In de Kop ligt het 10.000 ha grote Nationaal Park Weerribben-Wieden, ecologisch gezien een van de belangrijkste moerasgebieden in Europa.